Ψηφιακή Αφήγηση – Εργαλείο έκφρασης και εκπαίδευσης

Τι είναι η ψηφιακή αφήγηση: Ας θυμηθούμε πρώτα, τι είναι αφήγηση. Τι άλλο από μια αρχαία συνήθεια που βοηθά τους ανθρώπους να εκφραστούν μέσα από προσωπικές ιστορίες ή μύθους.

Η ψηφιακή αφήγηση με τη σειρά της, δεν είναι μια νέα ιδέα. Είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το Center for Digital Storytelling στο Berkley της Καλιφόρνια, με προσανατολισμό θεραπευτικό, και σκοπό τη στήριξη και την προσωπική ανάπτυξη ανθρώπων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει εφαρμογή σε πολλά πεδία (νεοφυείς επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, μουσεία) ως ένα ισχυρό εργαλείο έκφρασης και αναστοχασμού.

Σκοπός της είναι ο εκδημοκρατισμός του περιεχομένου της πληροφορίας που παράγεται, δίνοντας φωνή σε όλους τους ανθρώπους.

Είναι μια μορφή έκφρασης, μια πρακτική, μια μέθοδος.

Ο καθένας μας έχει μια ιστορία να πει. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ακουστούμε καθώς βλέπουμε, ακούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους.

Το να βρούμε κάποιον να μας ακούσει είναι δύσκολο.

Το να μοιραστούμε όμως τις ιστορίες μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να κάνει το άκουσμα δυνατό και να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές. Αυτό το μοίρασμα ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών έχει στόχο την αντανάκλαση, την ευαισθητοποίηση, το μοίρασμα, την εσωτερική μας ωρίμανση.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, αλλά σε γενικές γραμμές η ψηφιακή αφήγηση, αφορά την ιδέα του να συνδυάσουμε την τέχνη της αφήγησης με ένα πλήθος ψηφιακών μέσων. Όπως και με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, η ψηφιακή, περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα και συχνά περιέχει μια συγκεκριμένη οπτική, προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα.

Τα τελευταία χρόνια, θεωρείται μια ισχυρή εκπαιδευτική μέθοδος, ένα νόμισμα με δύο όψεις στα χέρια δασκάλων και μαθητών.

Περισσότερα για την ψηφιακή αφήγηση

Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Δ. Θεσσαλονίκης με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας τη δύνμαη της Ψηφιακής Αφήγησης καθώς και το ότι αποτελεί ένα εργαλείο για τον εκπαιδευτικό, διοργανώνουν σεμινάριο ψηφιακής αφήγησης σε ένα όμορφο και ευχάριστο χώρο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νεάπολης, οδός Αμασείας 21, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 56728.

Περισσότερα για το σεμινάριο.