Πρόσκληση συμμετοχής σε τετραήμερο περιβαλλοντικών δράσεων σε Κωνσταντινούπολη και Χάλκη 3-6 Σεπτεμβρίου 2021 για συμμετοχή σε επιστημονικό forum.
Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο forum που πρόκειται να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο: “Ecumenical Initiative for the Protection of Environment and Culture”, ως συνέχεια των περιβαλλοντικών ημερίδων και εκδηλώσεων που διοργάνωσε στα σχολεία της ομογένειας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο, υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ των ετών 2009 – 2020.
Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στο παραπάνω forum επιχειρούμε την ανατροφοδότηση και ανασύνταξη των στόχων μας που ανακόπηκαν από την πανδημία. Αποτελεί επιθυμία μας να συνεχίσουμε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μάλιστα σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή «δείχνει» παγκοσμίως το πρόσωπό της.
Το forum διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Συλλόγου Ελλήνων Χωροτακτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Mo.Na. Monuments in Nature. A creative co-existence».
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη στρατηγικών και δράσεων ανάδειξης και προστασίας της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Βασικές περιπτώσεις μελέτης του έργου αποτελούν οι περιοχές με υψηλή πολιτιστική αξία (προστατευόμενες περιοχές της UNESCO) που βρίσκονται σε χώρους ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας (Natura 2000, περιοχές Ramsar κ.τ.λ.).
Η συμμετοχή μας γίνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: “Αειφορική διαχείριση των μνημείων της Θεσσαλονίκης”, κι επειδή εκεί πρόκειται να συζητηθούν δράσεις και πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του forum θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021. Το Σάββατο στο Σισμανόγλειο Ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή στη Μονή της Αγίας Τριάδας – Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Οι εργασίες του forum θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου ώρα 19.00 στο Σισμανόγλειο Ίδρυμα με την εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη που θα κηρύξει την έναρξη και θα εγκαινιάσει την έκθεση με θέμα: «Η Φύση στην Τέχνη». Υπό τον παραπάνω τίτλο θα παρουσιαστούν δύο εκθεσιακού χαρακτήρα θεματικές ενότητες:
- Τα ψηφιδωτά της Κύπρου με μοτίβα από το φυσικό περιβάλλον.
- Το παράδειγμα ενός Βυζαντινού Χειρογράφου.
Πρόκειται για το χειρόγραφο της Βοτανικής του Διοσκουρίδη, της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, που εντάσσεται στα πολυτιμότερα βυζαντινά πολιτιστικά κειμήλια του Αγίου Όρους. Η εν λόγω προβολή στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί συνέχεια της παρουσίασής του στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη μέσω της μικροταινίας και των διαφανειών του αρχείου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Η Κυριακή θα είναι αφιερωμένη στις επιστημονικές και βιωματικές-παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εργασίες του forum που θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Στον ελεύθερο χρόνο η οργανωτική επιτροπή έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε επιλεγμένους χώρους και μνημεία της Πόλης και της Χάλκης.
Για τις συμμετοχές θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι συμμετέχοντες επιβάλλεται να έχουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID – 19 που να έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (εμβολιασμό, νόσηση ή διαγνωστικό έλεγχο) για μετακίνηση στο εξωτερικό.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 27 Αυγούστου 2021 στη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSesV9KgztxC-mm9cNBrdJI6M0zhHeU5wzV5Sr-BDBlo0XJJOw/viewform και στα τηλέφωνα 2310272830 και 6977295547.
Συνημμένα ακολουθεί αναλυτικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα του τουριστικού γραφείου.