Δίκτυο Θεάτρου

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

στο πλαίσιο του έργου του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσ/νίκης

Σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.

και την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά

Τίτλος: «Το θέατρο του ‘νέου’ ανθρώπου -Χίλιες +1 όψεις του/της τραγικού/ής ήρωα/ηρωίδας»

 

ΑΦΙΣΑ ΔΙΚΤΥΟ webΗ αναγκαιότητα της θεατρικής παιδείας σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό, καθώς και το εντυπωσιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον για το θέατρο στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης επέβαλαν τη δημιουργία Δικτύου Θεάτρου με βασικό σκοπό τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ‘νέου‘ ανθρώπου που αφορά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της κριτικής σκέψης, την διαβίωση με ποιότητα και αξιοπρέπεια, την εποικοδομητική και ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

   Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Δετεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει Δίκτυο Σχολείων με βασικό φορέα στήριξης το Κ.Θ.Β.Ε. και θέμα το θέατρο και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους που στοχεύει:

α) στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των σχολείων

β) την ανάληψη δράσης ,

γ) την κατανόηση του πνευματικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου της τέχνης του θεάτρου από εκπαιδευτικούς και μαθητές,

δ) τη δημιουργία μέσα από τη βιωματική μάθηση ενεργών θεατών και πολιτών και ως εκ τούτου δημιουργών πολισμού.

 

Πρόγραμμα

   Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι αναγιγνώσκονται πολλαπλώς, αναπλάθονται και προσαρμόζονται διαρκώς, σε κάθε εποχή, μέσα από το θέατρο. Οι τραγικοί ήρωες ορίζονται σε σχέση με τις προσωπικές τους επιλογές, τον κοινωνικό τους ρόλο, τις ιστορικές συγκυρίες της εποχής στην οποία ζουν. Μαζί με τον ήρωα της μυθολογίας και της ιστορίας, τον αντι-ήρωα του μοντερνισμού και μετα-μοντερνισμού, θα πρέπει να αναδείξουμε τους απλούς καθημερινούς ήρωες που δρουν αθόρυβα και συνεπώς μεγαλειωδώς και ως εκ τούτου αξίζουν το σεβασμό και τη δέουσα αναγνώριση.

   Τα επτά (7) σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο καλούνται να αποδώσουν τις σύγχρονες διαστάσεις των γνωστών ηρώων και ηρωίδων που πρωταγωνιστούν στους αρχαίους ελληνικούς μύθους με αφορμή και όχημα την τέχνη του θεάτρου.

Αυτά είναι: Διαπολιτισμικό Γ/σιο Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου Κορδελιού, Εκκλησιαστικό Γ/σιο –Λύκειο Νεάπολης, ΓΕΛ Πεύκων, 1ο Γ/σιο Ωραιοκάστρου,

1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, Γ/σιο Μυγδονίας.

     Οι προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνουν:

α) την υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς,

β) επίσκεψη στα συγκεκριμένα σχολεία (1 φορά) και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για τους μαθητές/τριες. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι , τη δημιουργική γραφή, τη δραματοποίηση, ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, με τους οποίους είναι ήδη εξοικειωμένα, ως μια ανεξάντλητη πηγή από εικόνες, ιδέες και συμβολισμούς που αποτελούν αφορμή να γνωρίσουν την ανθρώπινη φύση σε όλο της το μεγαλείο και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να πλάσουν τους δικούς τους ήρωες και αντί-ήρωες σε μια εποχή απομυθοποίησης και να αναπτύξουν προσωπικές αντιστάσεις σε παράλογα γεγονότα μέσα από την υπεράσπιση πνευματικών και συναισθηματικών αξιών που εξύμνησε ο Όμηρος στα δύο του έπη, όπως η υπομονή, η σοφία, η υπερηφάνεια, η ευθύτητα, η υπευθυνότητα, η δράση,

γ) την πραγματοποίηση εκδήλωσης, στην οποία τα 7 σχολεία, μετά από συνεργασία θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και τις παραγόμενες δράσεις (τέλη Απριλίου 2015).

   Συντονίστρια του Δικτύου αναλαμβάνει η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης, Δρ. Ξανθίππη Βασιλειάδου. Υπεύθυνη εκ μέρους του Κ.Θ.Β.Ε. αναλαμβάνει η κα Αμαλία Κοντογιάννη, Υπεύθυνη του Γραφείου Θεατρολογίας – Δραματολογίου του Κ.Θ.Β.Ε.

Οι ηθοποιοί που θα λειτουργήσουν ως αρωγοί των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και των μαθητικών ομάδων είναι οι: Δημήτρης Σπορίδης, Μαρία Τσιμά, Ευγενία Πανταζόγλου, Φίλιππος Τσαουσέλης.

Το σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς θα αναλάβουν οι:  

logotypo