Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Διαγωνισμός φωτογραφίας και ταινιών μικρού μήκους, με τίτλο: « + Άνθρωποι στην ίδια πόλη κάτω από το ίδιο φως»

(Δεκέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016)

afisa diagonismou webΗ διάδοση της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης είναι το ζητούμενο σε αυτήν τη χώρα, καθώς τα παιδιά αγαπούν να εκφράζονται μέσα από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, δύο μέσα που μπορούν να ενισχύσουν την κριτική ικανότητα αλλά και τη δημιουργικότητά τους σε σχέση με την πληθώρα των εικόνων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Μέσα από την αποκωδικοποίηση αυτών των εικόνων, οξύνουν το προσωπικό τους βλέμμα και γίνονται ενεργοί θεατές και πολίτες.

Η φωτογραφία πρωτίστως περιγράφει και ορίζεται από τη μη διάρκεια και την ακινησία, ενώ ο κινηματογράφος αφηγείται και ορίζεται από τη διάρκεια και την κίνηση.

Η φωτογραφία καταγράφει το φως, λέξεις (ή αντικείμενα) που αναγνωρίζονται και αποκτούν αμέτρητες προεκτάσεις. Ο κινηματογράφος κινείται σε ένα περιβάλλον αληθοφανές, όπου λέξεις και εικόνες παίρνουν τη συγκεκριμένη σημασία που τους δίνουν οι υπόλοιπες λέξεις και εικόνες.

Στόχος του φετινού Διαγωνισμού φωτογραφίας και ταινιών μικρού μήκους, με τίτλο:

« + Άνθρωποι στην ίδια πόλη κάτω από το ίδιο φως », είναι...

να ανακαλύψουν οι μαθητές/τριες τη σημασία της συνύπαρξης στην ίδια πόλη, κάτω από το ίδιο φως, το φως του ήλιου, μιας λάμπας, ενός χαμόγελου, μιας αγκαλιάς, ενός φιλιού, της αγάπης, αποτυπώνοντας στο φωτογραφικό ή το κινηματογραφικό φιλμ την κοινή πορεία στη ζωή ανθρώπων από διαφορετικά φύλα, φυλές, κοινωνικές τάξεις, ηλικίες, θρησκείες, τονίζοντας πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, βιώνουμε όμως παρόμοιες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα, αναπνέουμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, όπως αναδεικνύεται και από τις φωτογραφίες και τις ταινίες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.  

Στις φωτογραφίες οι μικροί δημιουργοί μας καλούν να αντικρύσουμε τα σύννεφα ανάμεσα από τα ψηλά κτίρια, να χαρούμε τη μουσική ή το παιχνίδι, μόνοι ή με παρέα, να γευτούμε ένα ζεστό σαλέπι μια κρύα νύχτα του χειμώνα, να απολαύσουμε έναν περίπατο στην Αριστοτέλους περιτριγυρισμένοι από περιστέρια, να χορέψουμε δίνοντας χρώμα στη ζωή μας, να στηρίξουμε την τέχνη, να ονειρευτούμε μέσα στο λεωφορείο ή πάνω σε ένα ποδήλατο, να ερωτευτούμε, να συνομιλήσουμε με τους γείτονες στη λαϊκή, να βοηθήσουμε στα συσσίτια αγάπης.   Αυτά υπήρξαν και θέμα ταινίας (ντοκιμαντέρ), όπως και το Ινδικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης. Στις ταινίες, τα παιδιά σχολίασαν ακόμη προβλήματα που βιώνουν στο σχολείο (όπως ο εκφοβισμός μέσα από ταινία μυθοπλασίας και animation) αλλά και στην οικογένεια δίνοντας σε αυτά και διαπολιτισμικές διαστάσεις, το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, την κοινή πορεία πλούσιων και φτωχών (animation), κτλ.

Η απονομή του 1ου, 2ου και 3ου βραβείου (βιβλία, albums, αφίσες) όσο και αναμνηστικών διπλωμάτων στις υπόλοιπες 3 φωτογραφίες και ταινίες που διακρίθηκαν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσ/νίκης..
Βραβεία και έπαινοι απονεμήθηκαν στους παρακάτω μαθητές για τις φωτογραφίες τους:

  1. Δήμητρα Μπαντή, Χωρίς Τίτλο, Καλλιτεχνικό Λύκειο Αμπελοκήπων (Β΄ Τάξη)
  2. Γαβριήλ Χατζηγιάννογλου, Χωρίς Τίτλο, 1ο Γ/σιο Σταυρούπολης
  3. Ελένη Κυπαρίσσα, Χωρίς Τίτλο, 1ο Γ/σιο Σταυρούπολης
  4. Αντωνία Τσακίρη, Χωρίς Τίτλο, Καλλιτεχνικό Λύκειο Αμπελοκήπων (Β΄ Τάξη)
  5. Αφροδίτη Ντάνη – Κώτελη, Όταν η μητέρα γη γεννάει το φως, 2ο Γ/σιο Λαγκαδά
  6. Κωνσταντίνα Παυλίδου, Ζωή στην άχρωμη πραγματικότητα, 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου

Όσον αφορά στις ταινίες μικρού μήκους, τα 3 πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν στα παρακάτω σχολεία:

  1. Κοινή πορεία στο άπειρο, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αμπελοκήπων
  2. Γυρίζω Πίσω, ΓΕΛ Πεύκων
  3. Ινδικό Νεκροταφείο, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπ/σης

logotypo