Τουριστικό Πρόγραμμα Κωνσταντινούπολη 2018

Τετραήμερο περιβαλλοντικών εκδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη
Διοργάνωση: Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
Υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
8-11 Μαρτίου 2018

1η Μέρα Πέμπτη 8 Μαρτίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

– Συγκέντρωση στις 7.00 το πρωί στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης.
– Αναχώρηση. Περνώντας περιφερειακά Καβάλα-Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη
– φτάνουμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα Κήπων, μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις είσοδος στην Τουρκία.
– Διαδρομή στην Ανατολική Θράκη συναντάμε την Κεσάνη, τα Μάλγαρα, τη Ραιδεστό, την Σηλύβρια.
– 18,00, Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη.
– Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

2η Μέρα Παρασκευή 9 Μαρτίου:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – στην άλλη ήπειρο, ασιατική πλευρά
– Μετά το πρόγευμα, αφήνουμε το ξενοδοχείο για να αλλάξουμε ήπειρο.
– Περνάμε την πρώτη κρεμαστή γέφυρα, του Βοσπόρου που ένωσε τις δύο ηπείρους το 1973. Καλαμίσια, παραθαλάσσιο προάστειο με βαριά ιστορία. Μπόσταντζι, Λεωφόρος Βαγδάτης, Χαλκηδόνα, περίπατος στο Μόδι των Ελλήνων, με τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία, την αγορά, τις εκκλησίες.
– Aπό την βαπορόσκαλα του Καντίκιοι, το καραβάκι θα μεταφέρει όσους το επιθυμούν στην Χάλκη ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων. Στον λόφο της Ελπίδας θα επισκεφθούμε την Θεολογική Σχολή , στην Μονή της Αγίας Τριάδας, ( κόστος εισιτηρίου 4€).
– Επιστροφή με το πλοίο στην αποβάθρα του Καμπάτας .
– Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο για να κατευθυνθούμε στα Θεοδοσιανά Τείχη , κοντά στην Πύλη της Ανδριανουπόλεως, (Εντιρνέ Καπού), σε μικρή απόσταση από το τέμενος της Μιχριμάχ, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ Καπί. Η εκκλησία ανακαινίστηκε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην θεία Λειτουργία 19/11/2017, μετά τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του ναού. Εδώ θα παρακολουθήσουμε την Γ΄Στάση των Χαιρετισμών, και θα μάθουμε την ιστορία του ναού.
– Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2Ης ΜΕΡΑΣ

2η Μέρα Παρασκευή 9 Μαρτίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – στην άλλη ήπειρο, ασιατική πλευρά
Μετά το πρόγευμα, αφήνουμε το ξενοδοχείο για να αλλάξουμε ήπειρο.
Περνάμε την πρώτη κρεμαστή γέφυρα, του Βοσπόρου που ένωσε τις δύο ηπείρους το 1973. Καλαμίσια, παραθαλάσσιο προάστειο με βαριά ιστορία. Μπόσταντζι, Λεωφόρος Βαγδάτης, Χαλκηδόνα, περίπατος στο Μόδι των Ελλήνων, με τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία, την αγορά, τις εκκλησίες, από την βαπορόσκαλα του Καντίκιοι, το καραβάκι θα μας μεταφέρει στο Εμίνονου στο ακρωτήριο της Πούντας η θέα της ιστορικής χερσονήσου είναι πραγματικά συγκλονιστική, ( κόστος εισιτηρίου 1 €).
Συνεχίζουμε με άρωμα Βυζαντίου, θα περπατήσουμε τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, σκηνή θριάμβων , αγώνων, γιορτών, στάσεων σε όλη την διάρκεια της Βυζαντινής ιστορίας.
Επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το «Μέγα Μοναστήρι» που κουβαλάει την ψυχή ενός έθνους και ταυτόχρονα αποτελεί αρχιτεκτονικό θησαυρό της ανθρωπότητας , (κόστος εισιτηρίου περίπου 9,5€)
Μετά από ένα διάλλειμα για λίγη ξεκούραση, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο για να κατευθυνθούμε στα Θεοδοσιανά Τείχη , κοντά στην Πύλη της Ανδριανουπόλεως, (Εντιρνέ Καπού), σε μικρή απόσταση από το τέμενος της Μιχριμάχ, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ Καπί. Η εκκλησία ανακαινίστηκε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην θεία Λειτουργία 19/11/2017, μετά τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του ναού. Εδώ θα παρακολουθήσουμε την Γ΄Στάση των Χαιρετισμών, και θα μάθουμε την ιστορία του ναού.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

3η Μέρα Σάββατο 10 Μαρτίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

– Ημερίδα στο «Ζωγράφειο»
– Μετά το πρόγευμα κατευθυνόμαστε στο «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο-Λύκειο,
Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που διοργανώνεται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Ζωγράφειο», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου με θέμα:
«Η Θάλασσα που μας ενώνει»
– Στην διαδρομή μας προς το Ζωγράφειο, θα δούμε τον Ναό της Αγίας Τριάδας, και το Ζάππειο, ένα από τα εκπαιδευτήρια της Πόλης.
– 09.00 –13.30 «Ζωγράφειο Λύκειο». (Για το ακριβές πρόγραμμα της ημερίδας θα επανέλθουμε διεξοδικά)
– Ξεκινάμε από το Ζωγράφειο, για να κατηφορίσουμε τον πεζόδρομο του «Πέρα» , που μοιάζει ατέλειωτος.
– Προξενεία, ρωμαιοκαθολικοί ναοί (παλιές εστίες της φθίνουσας σήμερα μειονότητας των Λεβαντίνων), αρχοντικές πολυκατοικίες – απόδειξη μιας «υψηλής αστικής τάξης» – στοές, σχολεία κλπ. Η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Γαλατά. Εδώ το ύφος είναι σύγχρονο, καθώς φιλοξενεί γκαλερί, καφέ, μοντέρνα μπιστρό, καταστήματα με δημιουργίες νέων σχεδιαστών, όλα αυτά στην σκιά του εξαιρετικού μνημείου. Κατεβαίνοντας από τα Σκαλάκια φτάνουμε στην παραλία του Κερατείου, περπατώντας την ενδιαφέρουσα περιοχή .
– Περνάμε την Γέφυρα του Γαλατά, με τους ψαράδες, τα ναργιλετζίδικα και τις ταβέρνες φτάνουμε στην περιοχή του Γενί Τζαμί.
– Χρόνος ελεύθερος στην αγορά των μπαχαρικών , αρώματα , χρώματα και γεύσεις της Ανατολής .
– Και για όσους το επιθυμούν, σε ένα διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον αξιοθέατο της Πόλης την Σκεπαστή αγορά «Καπαλί Τσαρσί». Δεκάδες ζωγραφιστές στοές με πολλά μαγαζιά γεμάτα εμπορεύματα: χρυσός, ασήμι, αλάβαστρο, δερμάτινα αναμνηστικά και πρόθυμοι πωλητές που περιμένουν να μας πουλήσουν τα εμπορεύματα τους μετά το επιβεβλημένο σκληρό «παζάρι». Για όσους δεν έχουν αγοραστική διάθεση προτείνουμε ένα καφέ ή ένα τσάι ή ναργιλέ στα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής.
– Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ης ΜΕΡΑΣ

3Η Μέρα Σάββατο 10 Μαρτίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-Ημερίδα στο «Ζωγράφειο»
Μετά το πρόγευμα κατευθυνόμαστε στο «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο-Λύκειο,
Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που διοργανώνεται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Ζωγράφειο», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου με θέμα:
«Η θάλασσα που μας ενώνει»
Στην διαδρομή μας προς το Ζωγράφειο, θα δούμε τον Ναό της Αγίας Τριάδας, και το Ζάππειο, ένα από τα εκπαιδευτήρια της Πόλης.09.00 –13.30 «Ζωγράφειο Λύκειο». (Για το ακριβές πρόγραμμα της ημερίδας θα επανέλθουμε διεξοδικά).
Μετά το τέλος της ημερίδας, συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Πόλης. Ακολουθώντας την γραμμή των Θεοδοσιανών Τειχών κατευθυνόμαστε στην Μονή του Αγίου Σωτήρα της Χώρας γνωστή σαν Μονή της Χώρας , έναν πανέμορφο Ναό της εποχής των Κομνηνών με θαυμάσια ψηφιδωτά και τοιχογραφίες και ίσως την καλύτερη νωπογραφία της Αναστάσεως που σώζεται στον χριστιανικό κόσμο,( κόστος εισιτηρίου περίπου 6,5 ευρώ).
Τελευταία επίσκεψη, σε ένα διαφορετικό αλλά εξίσου ενδιαφέρον αξιοθέατο της Πόλης
την Σκεπαστή αγορά «Καπαλί Τσαρσί». Δεκάδες ζωγραφιστές στοές με πολλά μαγαζιά γεμάτα εμπορεύματα: χρυσός, ασήμι, αλάβαστρο, δερμάτινα αναμνηστικά και πρόθυμοι πωλητές που περιμένουν να μας πουλήσουν τα εμπορεύματα τους μετά το επιβεβλημένο σκληρό «παζάρι». Για όσους δεν έχουν αγοραστική διάθεση προτείνουμε ένα καφέ ή ένα τσάι ή ναργιλέ στα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

 

4η Μέρα Κυριακή 11 Μαρτίου: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

– Τελευταία μέρα του ταξιδιού μας, προτείνουμε λοιπόν μία βόλτα με ναυλωμένο καράβι, στα Στενά του Βοσπόρου. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε την τοπογραφία σε αυτήν την ιδιαίτερη πόλη. Τρεις θάλασσες και τρεις στεριές συμπληρώνουν έναν μοναδικό πίνακα, (κόστος εισιτηρίου 15€).
– Εκκλησιασμός στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου
– Επιστροφή. Με τις αποσκευές μας γεμάτες εικόνες , και συναισθήματα που θα γίνουν αναμνήσεις.
– Άφιξη αργά το βράδυ στην Θεσσαλονίκη.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να δηλώσουν στο τουριστικό γραφείο την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν το κανονικό ή το εναλλακτικό πρόγραμμα όσον αφορά τη δεύτερη και τρίτη μέρα του ταξιδιού, μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018.
Όσοι δεν επικοινωνήσουν μαζί μας για τον παραπάνω λόγο θα ακολουθήσουν το κανονικό πρόγραμμα.