ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. και Π.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, συνδιοργανώνουν σεμινάριο «Ψηφιακής Αφήγησης» με τίτλο:

«Μια ιστορία για το Περιβάλλον»

και σας προσκαλούν να δηλώσετε συμμετοχή.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ένταξη της μεθόδου της ψηφιακής αφήγησης στην υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. ως εναλλακτικού τρόπου παρουσίασης των παραδοτέων των Περιβαλλοντικών ομάδων ή οποιασδήποτε παρουσίασης και προβολής των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων. Το σεμινάριο θα γίνει Σάββατο στις 11 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 9:30-15:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νεάπολης, οδός Αμασείας 21 Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 56728.

Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν στο σεμινάριο θα πρέπει να διαθέτουν laptop και εγκατεστημένο το ελεύθερο λογισμικό Photo Story3. Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο της ψηφιακής αφήγησης περιέχονται στο συνημμένο αρχείο. Βοήθεια για την εγκατάσταση του Photo Story3 στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Δ. Θεσσαλονίκης, 2310587019.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να κάνουν αίτηση στο σύνδεσμο http://dide-v.thess.sch.gr/plinet/story-telling/ από 14/12/2016 έως 06/02/2017. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί για εικοσιπέντε (25) εκπαιδευτικούς, με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα προγράμματα ΠΕ.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

«Μία ιστορία για το περιβάλλον…»

Τι είναι η ψηφιακή αφήγηση:

Ας θυμηθούμε πρώτα, τι είναι αφήγηση. Τι άλλο από μια αρχαία συνήθεια που βοηθά τους ανθρώπους να εκφραστούν μέσα από προσωπικές ιστορίες ή μύθους.

Η ψηφιακή αφήγηση με τη σειρά της, δεν είναι μια νέα ιδέα. Είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το Center for Digital Storytelling στο Berkley της Καλιφόρνια, με προσανατολισμό θεραπευτικό, και σκοπό τη στήριξη και την προσωπική ανάπτυξη ανθρώπων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει εφαρμογή σε πολλά πεδία (νεοφυείς επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, μουσεία) ως ένα ισχυρό εργαλείο έκφρασης και αναστοχασμού.

Σκοπός της είναι ο εκδημοκρατισμός του περιεχομένου της πληροφορίας που παράγεται,  δίνοντας φωνή σε όλους τους ανθρώπους. Είναι μια μορφή έκφρασης, μια πρακτική, μια μέθοδος. Ο καθένας μας έχει μια ιστορία να πει. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ακουστούμε καθώς βλέπουμε, ακούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους. Το να βρούμε κάποιον να μας ακούσει είναι δύσκολο. Το να μοιραστούμε όμως τις ιστορίες μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να κάνει το άκουσμα δυνατό και να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές. Αυτό το μοίρασμα ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών έχει στόχο την αντανάκλαση, την ευαισθητοποίηση, το μοίρασμα, την εσωτερική μας ωρίμανση.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί αλλά σε γενικές γραμμές η ψηφιακή αφήγηση, αφορά την ιδέα του να συνδυάσουμε την τέχνη της αφήγησης με ένα πλήθος ψηφιακών μέσων. Όπως και με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, η ψηφιακή, περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα και συχνά περιέχει μια συγκεκριμένη οπτική, προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα.

Τα τελευταία χρόνια, θεωρείται μια ισχυρή εκπαιδευτική μέθοδος, ένα νόμισμα με δύο όψεις στα χέρια δασκάλων και μαθητών.

Περισσότερα για την ψηφιακή αφήγηση: http://www.libver.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7/

Περιεχόμενο σεμιναρίου:

Πώς δομείται μια ιστορία ψηφιακή;

Τι θεματολογία περιλαμβάνουν αυτές οι ιστορίες;

Πόση διάρκεια έχουν;

Ποιά ψηφιακά μέσα χρειάζονται;

Τι κάνει μια ιστορία, καλή ψηφιακή ιστορία;

Πώς λειτουργεί στα χέρια μαθητών και εκπαιδευτικών;

Αυτά θα συζητήσουμε στο εργαστήριο για την ψηφιακή αφήγηση και θα δημιουργήσουμε σε ομάδες τη δική μας ψηφιακή σύντομη ιστορία.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Καλή γνώση υπολογιστή
  • Διάθεση laptop (φορτισμένο και ύπαρξη πολύπριζου για κάθε περίπτωση)
  • Απλό σετ ακουστικών με μικρόφωνο (headset)
  • Συμμετοχή στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τη σχολική χρονιά 2016-17
  • Προεγκατάσταση του Photo Story 3 (Microsoft) από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.microsoft.com/el-GR/download/details.aspx?id=11132
  • Στους συμμετέχοντες θα σταλεί υλικό και περαιτέρω οδηγίες στα προσωπικά τους e-mail πριν τη συνάντηση

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

  • 30-9.45 Προσέλευση-εγγραφές (Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης)
  • 45-10.00 Χαιρετισμός από τις υπευθύνους ΠΕ και ΚΕΠΛΗΝΕΤ
  • 00-10.15 Τι είναι ψηφιακή αφήγηση και παραδείγματα
  • 15-11.15 Παρουσίαση του photo story 3
  • 15-11.45 Διάλειμμα
  • 45 Χωρισμός σε ομάδες, οδηγίες
  • 00-14.30 Εργασία σε ομάδες, δημιουργία ιστορίας, ηχογραφήσεις και σύνθεση
  • 30 – Παρουσιάσεις ιστοριών των ομάδων, κλείσιμο

Η εισηγήτρια

Χριστοφίλη Τσιάμη,

εκπαιδευτικός ΠΕ19, 5ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης