ΕΥΒΟΙΑ-ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του ομίλου «Οι φίλοι της φύσης» και το Κ.Π.Ε. Στυλίδας διοργανώνει τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον συνδυάζοντας συναρπαστικές δασικές διαδρομές, απέραντες παραλίες, καταρράκτες, φαράγγια, βιομηχανικά μνημεία, τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού, το φαινόμενο της παλίρροιας κάτω από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, κ.α.

Οι δράσεις πρόκειται να υλοποιηθούν από τη Δευτέρα 2 ως την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018.

Πρόγραμμα:

1η μέρα  02/07/2018-Θεσσαλονίκη-Χαλκίδα

Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο το πρωί 02/07.

Αναχώρηση για την Εύβοια , το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας και τον  ανατολικότερο νομό της Στερεάς Ελλάδας. Πολύ κοντά στην Αθήνα, νησί «του σαββατοκύριακου» αλλά και τόπος διακοπών για πολλούς, ενώνεται με τη στεριά με ferry boat από διάφορα σημεία , ενώ η γέφυρα της Χαλκίδας, της πρωτεύουσα του νησιού, κρατά ανοιχτό το νησί στους εκδρομείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Το τοπίο έχει σπάνια ομορφιά και τεράστιες εναλλαγές, πανέμορφες παραλίες στον Ευβοϊκό και στο Αιγαίο,  κατάφυτα βουνά , ποτάμια με ονειρεμένα φαράγγια , πυκνά δάση .

Ατμοσφαιρικά χωριά όπως η  Λίμνη με φυσικό της λιμανάκι, οι Ροβιές με τα πλατάνια, η Αιδηψός με τα ιαματικά λουτρά, η Ερέτρια με το αρχαιολογικό μουσείο, το ναό του Απόλλωνα και το Σπίτι με τα ψηφιδωτά, και  βεβαίως η Χαλκίδα πάνω στο Στενό του Ευρίπου με το άκρως ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο και τη ζωντανή νυχτερινή ζωή είναι λίγα από τα πάμπολλα γοητευτικά μέρη της Εύβοιας.

Ακολουθώντας την Εθνική οδό , φτάνουμε στο λιμάνι της Γλύφας από όπου με το πορθμείο θα περάσουμε στο λιμάνι του Αγιόκαμπου  στην βόρεια Εύβοια, μετά από διαδρομή περίπου 40 λεπτών.   Πολύ κοντά στην λουτρόπολη της Αιδηψού θα κάνουμε μία στάση για καφέ .

Η φημισμένη λουτρόπολη της Αιδηψού, γνωστή για τις ιαματικές της πηγές,  προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού, είναι γνωστές από την Αρχαιότητα και σύμφωνα από τη μυθολογία, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής, πριν από κάθε άθλο του, λουζόταν στις πηγές της πόλης, για να προετοιμάσει το σώμα του. Αλλά και στα νεώτερα χρόνια, η Αιδηψός φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ (Winston Churchill) ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλας, η Γκρέτα Γκάρμπο κ.α.

Συνεχίζουμε , στην γραφική και γαλήνια  Λίμνη Ευβοίας .Χτισμένη σε λόφο και ταυτόχρονα παραθαλάσσια, συνδυάζοντας το μπλε της θάλασσας με το πράσινο της πλούσιας βλάστησης που χαρακτηρίζει τη βόρεια Εύβοια και θυμίζοντας νησί.Τα πλακόστρωτα δρομάκια της περνούν μπροστά από τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια της, με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική τους να παραπέμπει στον 19ο και 20ο αιώνα και τις αυλές τους να πλημμυρίζουν την περιοχή με τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών τους.Το ναυτικό στοιχείο που αιωρείται στην κωμόπολη αυτή της βόρειας Εύβοιας οφείλεται στη ζωή και όσα άφησαν πίσω τους οι παλιοί καπετάνιοι, Αιγαιοπελαγίτες καραβοκύρηδες με τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα. Η αμφιθεατρική διάταξη της πόλης χαρίζει σε όλα τα σπίτια της -και τις γωνιές της- άπλετη θέα στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.

Επόμενος σταθμός , το Προκόπι που θα μας εντυπωσιάσει με τη φυσική του ομορφιά και τον καθαρό του αέρα, καθώς πίσω του απλώνεται το Καντήλι, ένα από τα βουνά της Εύβοιας με σπάνια φυσική ομορφιά, περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA.

Ιστορικά το χωριό δημιουργήθηκε μετά τον 17ο αιώνα, ενώ στο  Νέο Προκόπι ήταν η έδρα του Τούρκου διοικητή από τον όποιο μετέπειτα πήρε το όνομα το χωριό και μέχρι το 1927 ονομαζόταν «Αχμέτ Αγά».

Εδώ βρίσκεται το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου , το λείψανο του οποίου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Καππαδόκες πρόσφυγες από το Προκόπι , στην ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

Καταλήγουμε στην Χαλκίδα , την πόλη των «τρελλών νερών».

Μία πόλη  απόλυτα… ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι τα νερά κάτω από την παλιά γέφυρα της αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες. Αιτία γι’ αυτό, η έλξη που ασκεί η σελήνη και η διαφορά στάθμης ανάμεσα στον νότιο και τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, ατέλειωτες βόλτες στην προκυμαία με τα καφέ και τα εστιατόρια, σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Κόκκινο Σπίτι του 1884, το Σπίτι με τα αγάλματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δημαρχείο με αρχιτεκτονική που φέρει στοιχεία μπαρόκ και ιταλικού εκλεκτικισμού, συνθέτουν την εικόνα της ηλιόλουστης πρωτεύουσας της Εύβοιας.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο  μας , ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ , paliria-hotel.gr.

2η μέρα 03/07/2018  -ΧΑΛΚΙΔΑ

Η μέρα μας αφιερωμένη στην εξερεύνηση της πόλης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αι. και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια. Η βάση του νεοκλασικού κτιρίου διαθέτει λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα, ενώ οι γωνίες του ενισχύονται επίσης με λαξευτή τοιχοποιία. Πάνω από την κύρια είσοδο του κτιρίου ανοίγεται αέτωμα και είναι κεραμοσκέπαστο.

Το Νέο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης στεγάζεται στο εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα Α.Ε.», βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα που σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980.Με το άνοιγμα του για το κοινό το 2016  ως μουσειακού χώρου δημιουργήθηκε στην Χαλκίδα ένα νέο τοπόσημο και ένας νέος χώρος πολιτισμού , σημείο συνάντησης έρευνας και συζήτησης για θέματα της τοπικής ιστορίας και αρχαιολογίας.

Το Λαογραφικό μουσείο της Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριμπόζ κατά τους Τούρκους. Στεγάζει περισσότερα από 1.200 εκθέματα, πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Εύβοιας. Αντικείμενα της καθημερινής εργασίας και οικοσκευής των προγόνων μας που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν με τη ραγδαία εξάπλωση του νάιλον, του πλαστικού και γενικά των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.

Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ είναι ένα από τα τεμένη που οικοδομήθηκαν  κατά την διάρκεια της Οθωμανικής  κυριαρχίας  στην Χαλκίδα . Ανήκει  στον απλό αρχιτεκτονικό τύπο του μονότρουλου τεμένους  όπως  τα περισσότερα στον Ελλαδικό χώρο και τη Βαλκανική. Απέναντι σώζεται η επιβλητική Κρήνη του Χαλίλ, μια από τις 19 κρήνες που κατασκευάσθηκαν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου.

Το Φρούριο Καράμπαμπα, Οθωμανικό κάστρο του 17ου αιώνα στην «ηπειρωτική» πλευρά της πόλης που μαζί με το καταστραμμένο κάστρο της Χαλκίδας είχαν καταστήσει την πόλη απόρθητη. Το κάστρο βρίσκεται σε λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.

Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική. Πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, να καταλάβουν την Χαλκίδα η οποία παραδόθηκε αμαχητί από τους Τούρκους μόνο μετά τη συνθήκη του 1833.

Για το απόγευμα προτείνουμε μία βόλτα στην κοντινή παραθαλάσσια Ερέτρια, για ένα καφέ ή μπάνιο .

3η μέρα 04/07/2018-Χαλκίδα-Στυλίδα-Θεσσαλονίκη

Αφήνουμε το πρωί της Χαλκίδα , περνώντας της σύγχρονη γέφυρα που ενώνει την Εύβοια με την Στερεά Ελλάδα , συναντάμε την Εθνική Οδό .

Στην Στυλίδα θα σταματήσουμε στο ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης ,όπου οι  συνάδελφοι θα μας παρουσιάσουν πρόγραμμα σχετικό  με τις δράσεις τους.

Επιστροφή το βράδυ στην Θεσσαλονίκη.

Σημείωση-Η οργανωτική επιτροπή έχει δικαίωμα τροποποίησης στην σειρά των επισκέψεων ανάλογα με τις συνθήκες