Κάνε το λαπτοπ σου με win8.1 access point

Προηγούμενες εκδόσεις των windows επέτρεπαν δημιουργία ad hoc ασύρματων συνδέσεων μεταξύ ΗΥ. Αυτό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στα windows 8.1. Να όμως ένας τρόπος που αυτό μπορεί να γίνει:

Βήμα 1. Δημιουργία ενός Virtual WiFi Network στα Windows 8 & 8.1

use-your-laptop-as-ahot-spot1Έστω ότι θα δημιουργήσουμε ένα ασύρματο δίκτυο με SSID “Hotspot” και password “7Tutorials”.

Ας μπούμε στο Command Prompt σαν administrator. Εκεί γράφουμε:

netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Hotspot key=7Tutorials

Με αυτό έχουμε δημιουργήσει έναν virtual adapter που μπορεί να λειτουργεί σαν wireless access point για τους άλλους ΗΥ. Στη συνέχεια, πρέπει να τον ενεργοποιήσουμε. Αυτό γίνεται με την εντολή στο Command Prompt:

netsh wlan start hostednetwork

Τώρα ο virtual wireless adapter είναι ενεργός και εμφανίζεται στο Network and Sharing Center

Step 2. Πώς να επιτρέψουμε την πρόσβαση στο Internet σε συσκευές που συνδέονται στο Virtual WiFi Network

Ανοίγουμε το Network and Sharing Center. Ας παρατηρήσουμε ότι το virtual network adapter που μόλις δημιουργήσαμε είναι ενεργό αλλά δεν έχει Internet access ακόμα.

 

use-your-laptop-as-ahot-spot2

Επιλέγουμε τη σύνδεση στον φυσική επιλεγμένη κάρτα δικτύου που τώρα έχει Internet access. Για την περίπτωσή μας αυτό είναι μια Ethernet connection.

use-your-laptop-as-ahot-spot3

Αυτό, ανοίγει το παράθυρο Status για την επιλεγμένη κάρτα δικτύου. Επιλέγουμε Properties. Ακολουθεί μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τα βήματα ένα – ένα:

use-your-laptop-as-ahot-spot4 use-your-laptop-as-ahot-spot5
use-your-laptop-as-ahot-spot6 use-your-laptop-as-ahot-spot7

Πηγαίνοντας πίσω στο Network and Sharing Center θα δείτε ότι το virtual network adapter τώρα έχει Internet access και όλες οι συσκευές μπορουν να συνδεθούν σε αυτό.

use-your-laptop-as-ahot-spot8

Step 3. Σύνδεση συσκευών στο Access Point

Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να συνδέσετε ασύρματες συσκευές στο WiFi access point και να έχετε πρόσβαση στο Internet. Επίσης μέσω αυτού οι συνδεδεμένες συσκευές μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο για να μοιραστούν αρχεία και φακέλους.

===================================================

Πώς μπορούμε να συνδεθούμε στο command prompt σαν administrators:

1. Από το Start Menu: Αll programs -> Accessories -> Command prompt, δεξί κλικ, Run as Administrator

2. Από το Start Menu me Start Menu Search: Στο search γράψτε cmd. MHN πατήσετε enter. Αντίθετα, έχοντας πατημένο το Ctrl και Shift πατήστε Enter.

3. Windows 8 Start Screen: πατήστε τοWin key για να μπείτε στο Start Screen των Windows 8 και πληκτρολογήστε cmd. Δεξί κλικ πάνω στην εντολή και Run as Administrator

4. Από έναν windows explorer, πατήστε το Αρχείο, Άνοιγμα γραμμής εντολών, Άνοιγμα γραμμής εντολών σαν διαχειριστής

5. Πώς να ανοίγετε πάντα το cmd σαν διαχειριστής: με δεξί κλικ στο Command Prompt shortcut επιλέξτε Properties. Από το κουμπί “Advanced” ενεργοποιήσετ την επιλογή “Run as administrator” και αποθηκεύστε τις αλλαγές.

Κερκίρη Τάνια
Υπέυθυνη ΚΕΠΛΗΝΕΤ

 

Από την εμπειρία μας με τα σχολικά εργαστήρια, αλλά και από προτάσεις συναδέλφων που κάνουν πλήρη χρήση του εργαστηρίου ...