ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ


Πριν την ανάγνωση :
Για οποιαδήποτε ερώτηση, απορία, διευκρίνιση, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου (θα) ανήκετε, στους Αιρετούς του ΠΥΣΔΕ της περιοχής σας, για ζητήματα Εκπαιδευτικών Αδειών στους Αιρετούς του ΑΠΥΣΔΕ της περιοχής σας και στην τοπική ΕΛΜΕ, προτού κάνετε χρήση οποιασδήποτε διάταξης αναφέρεται στο περιεχόμενο, ειδικά στις περιπτώσεις όπου «εμπλέκονται» ή «περιπλέκονται» ο 2683 και ο νέος κώδικας δημοσίων υπαλλήλων.

A. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥ

1. Επίσημος τίτλος σπουδών
2. Πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α (μόνο για άνδρες)
3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.7 )
4.Βεβαίωση εντοπιότητας (αν υπάρχει, ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.9)
5.Βεβαίωση συνυπηρέτησης (αν υπάρχει ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.5,6 )
6.Πιστοποιητικό Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής (F1)
7.Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.3,4 )
8.Φωτοαντίγραφο ταυτότητας θεωρημένο
9. Δήλωση περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλου ( έντυπη άρθρο 28 ν. 2683/99)

(F1) Το Πιστοποιητικό Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής εκδίδεται από τη Δ/νση Υγιεινής.
Χρειάζονται
α) έντυπη αίτηση: συμπληρώνεται και κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά).
β) 2 φωτογραφίες.
γ) Ακτινογραφία θώρακος. Πάνω στην ακτινογραφία θώρακος θα τοποθετηθεί από το νοσοκομείο η μια φωτογραφία με σφραγίδα και υπογραφή. Η ακτινογραφία πρέπει να συνοδεύεται και με ιατρική γνωμάτευση από Ακτινολόγο γιατρό θεωρημένη από τον Διοικητικό Δ/ντή του Νοσοκομείου.
δ) Ιατρική γνωμάτευση από Παθολόγο Επιμελητή ή Δ/ντή Κρατικού Νοσοκομείου, θεωρημένη από τον Διοικητικό Δ/ντή του Νοσοκομείου
ε) Ιατρική γνωμάτευση από Ψυχίατρο Επιμελητή ή Δ/ντή Κρατικού Νοσοκομείου, θεωρημένη από τον Διοικητικό Δ/ντή του Νοσοκομείου.

B. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Α) Ν.2817/2000 αρθ.8 §9 (ΦΕΚ.78 Α/14.03.2000)
Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται στις περιοχές μετάθεσης, τίθενται στη διάθεση των οικείων περιφερειακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου σε κενές θέσεις σχολείων της περιοχής και οριστικά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής, συγκρινόμενοι με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται οριστικά , ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου, σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης, τα οποία δεν είχαν περιλάβει στις προτιμήσεις τους, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης από το επόμενο σχολικό έτος για βελτίωση της τοποθέτησης τους για σχολεία της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης μόνο του ίδιου νομού και συγκρίνονται με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς.

Β) ΠΔ.144/97 αρθ.2(ΦΕΚ.127 Α/20.6.97)
1.Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε σχολικές μονάδες της περιοχής διορισμού με απόφαση των προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (ν.2817/2000 αρθ.8 §9). Για το σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων ανακοινώνουν τις κενές θέσεις των σχολείων και καλούν τους νεοδιορισθέντες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προσωρινής τοποθέτησης σε ένα ή περισσότερα σχολεία της περιοχής διορισμού .

2. Σε περίπτωση που οι ίδιες θέσεις ζητούνται από περισσότερους υποψήφιους:

Προτιμώνται κατά σειρά όσοι έχουν τις περισσότερες μονάδες τοποθέτησης από οικογενειακούς λόγους [Μονάδες: συζύγου:4, 1ου παιδιού:4, 2ου παιδιού:4, 3ου παιδιού:6 και 7 για κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.7 )] , συνυπηρέτησης [Μονάδες :4 (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.5,6 ) ] και εντοπιότητας [Μονάδες :2 (εφόσον ζητούν τοποθέτηση σε σχολική μονάδα Δήμου η κοινότητας που είναι δημότες. ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.9)] , όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπ/κών.
 

3.Οι ανωτέρω εκπ/κοί τοποθετούνται οριστικά σύμφωνα με την διαδικασία των μεταθέσεων μέσα στην ίδια περιοχή και τις διατάξεις του ν.2817/2000 αρθ.8 §9.

Γ) Δ2/22006/25.08.99
Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά τις προσωρινές τοποθετήσεις προηγούνται οι εκπ/κοί που υπερέχουν κατά κριτήριο αν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:
α) στη συνυπηρέτηση β) στην εντοπιότητα γ) στους οικογενειακούς λόγους
δ) στη συνολική υπηρεσία [Μονάδες:2 για κάθε έτος υπηρεσίας (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.3,4 )]
ε) στις δυσμενείς συνθήκες σχολείων όπου υπηρέτησαν[κάθε σχολείο έχει τις δικές του μονάδες (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.8 ) ]
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι διοριζόμενοι θα καλύψουν καταρχήν λειτουργικές ανάγκες στο σχολείο των περιοχών διορισμού τους, μπορεί όμως να διατεθούν και σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ιδίου ΠΥΣΔΕ για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16Γ §1,2 του ν.1566/85 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν.2817/2000 αρθ.8 §9 (ΦΕΚ.78 Α/14.03.2000) και του ΠΔ.144/97 αρθ.2(ΦΕΚ.127 Α/20.6.97) και με τη διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις αυτές.

Σημαντικό: Το αρθ.16Γ § 1,2 του ν.1566/85 αναφέρεται στη δυνατότητα του Προϊσταμένου της Δ/νσης να αποσπά για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο του ίδιου νομού μέχρι δύο μήνες . Η απόσπαση αυτή μπορεί να παραταθεί ως τη λήξη του διδακτικού έτους μετά από πρόταση του ΠΥΣΔΕ.

 


Γ. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΜΕΤΑΘΕΣΗ

Βάσει του Π.Δ 50/04.03.96(ΦΕΚ 45 Β/08.03.96), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ 100/97(ΦΕΚ 94 Α/22.0597), Π.Δ 39/98 (ΦΕΚ 43 Α/09.03.98) (αναφέρονται μόνο εκείνα τα σημεία που αφορούν άμεσα τους νεοδιόριστους)

1. Άρθρο 6: Αιτήσεις-Προθεσμίες
2.Οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται από τους εκπ/κούς μέσα στο μήνα Νοέμβριο κάθε έτους.
 

5)Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και δηλώσεων κατά τις διατάξεις αυτού του Π.Δ είναι ανατρεπτικές.

2. Άρθρο 8: Γενικές προϋποθέσεις μετάθεσης

1.Για τη μετάθεση εκπ/κών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.
2.Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης.
3.Για τους εκπ/κούς που διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο ως ημερομηνία διορισμού λογίζεται η 1η Σεπτεμβρίου.

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα διατεθούν για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου από τη Βθμια στην Αθμια και αντίστροφα, ο χρόνος αυτός

3. Άρθρο 16: Κριτήρια για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις.
Ως συνολική υπηρεσία λαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στα σχολεία ή σχολές της δημόσιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας .

Ως χρόνος πραγματικής εκπ/κής υπηρεσίας για κάθε εκπ/κό θεωρείται:

α) ο συνολικός χρόνος από τη ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
β) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, η υπηρεσία σε ξένα σχολεία στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων καθώς και η υπηρεσία σε Ελληνικά σχολεία της Κύπρου εφόσον σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη κατά τις κείμενες διατάξεις .
γ) Ο χρόνος που οι εκπ/κοί υπηρέτησαν στη δημόσια ή ιδιωτική Α/θμια ή Β/θμια εκπ/ση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
δ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας που προσφέρθηκε στο δημόσιο με ωριαία αντιμισθία. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται με κλάσμα που έχει αριθμητή τις προσφερθείσες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας που ισχύει κατά το χρόνο υπολογισμού των μονάδων μετάθεσης για τους νεοδιόριστους εκπ/κούς της αντίστοιχης βαθμίδας εκπ/σης.
ε) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπ/σης της ημεδαπής, εφόσον αυτός λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.

4. Ο συνολικός χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των εκπ/κών εκφράζεται σε έτη και μήνες . Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των δεκαπέντε ημερών, υπολογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη. Όπου κατά τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης ως συνολική υπηρεσία προκύπτει αριθμός με δεκαδικό μέρος διατηρούνται μόνο τα δύο πρώτα δεκαδικά ψηφία του. Οι μονάδες μετάθεσης από τη συνολική υπηρεσία προσδιορίζονται με συντελεστή δύο (2) για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

5. Μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση λαμβάνουν οι εκπ/κοί που ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη εφόσον ο/η σύζυγος εργάζεται ή υπηρετεί στην περιοχή αυτή. Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται και για μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής, ή τις τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα σχολεία, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας όπου ζητείται η μετάθεση ή η τοποθέτηση. Οι εκπ/κοί των παραπάνω περιπτώσεων λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση.

6. Για την απόδειξη του τόπου και της φύσης της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) προκειμένου περί υπαλλήλων του δημοσίου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα… ή άμισθων δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών βεβαίωση της υπηρεσίας του, από την οποία προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος υπηρετεί οργανικά και όχι με απόσπαση στο συγκεκριμένο τόπο.

β) προκειμένου περί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή ελευθέρων επαγγελματιών, βεβαίωση του ασφαλιστικού του φορέα (ΙΚΑ,ΤΕΒΕ, ΟΓΑ,κτλ) από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος εργάζεται στον τόπο που ζητείται η μετάθεση τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και είναι ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

7. Οι μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους υπολογίζονται ως εξής:

α) οι έγγαμοι εκπ/κοι λαμβάνουν τέσσερις(4) μονάδες μετάθεσης. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι σε χηρεία, διαζευγμένοι, σε διάσταση ή άγαμοι γονείς εκπ/κοι στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια αγάμων ανηλίκων ή σπουδαζόντων παιδιών(φυσικών, θετών, ή αναγνωρισμένων).

β) οι εκπ/κοι που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά(φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα) λαμβάνουν τέσσερις(4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις(4) για το δεύτερο, έξι(6) για το τρίτο και επτά(7)μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ανήλικα θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και ως σπουδάζοντα όσα φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.

8) Οι εκπ/κοι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης λαμβάνουν μονάδες μετάθεσης ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης στην έδρα λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν. Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση τα εξής:

α) οι σχολικές μονάδες της Β/θμιας εκπ/σης κατατάσσονται σε δώδεκα(12) κατηγορίες: Α,Β,Γ,Δ,Ε,Στ,Ζ,Η,Θ,Ι,ΙΑ και ΙΒ και παίρνουν αντίστοιχο αριθμό μονάδων μετάθεσης 1,2,3,4,..

β) οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα και την κατηγορία στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα.

γ)ο χρόνος υπηρεσία εκφράζεται σε έτη και μήνες. Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των 15 ημερών υπολογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση παραλείπεται.

9) Μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα λαμβάνουν οι εκπ/κοι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης όταν ζητούν μετάθεση από μια περιοχή σε άλλη περιοχή εφόσον είναι δημότες Δήμου ή Κοινότητας της περιοχής αυτής από διετίας τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετάθεσης. Οι μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα υπολογίζονται και όταν οι εκπ/κοί ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση μέσα στην ίδια περιοχή, εφόσον είναι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας όπου λειτουργούν τα σχολεία, στα οποία επιθυμούν να μετατεθούν ή τοποθετηθούν. Οι εκπ/κοι των παραπάνω περιπτώσεων λαμβάνουν δυο(2) μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα. Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπ/κός είναι δημότης του δήμου ή της κοινότητας από διετίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Ο νεοδιόριστος δεν τοποθετείται σε οργανική θέση το Σεπτέμβριο.
Τοποθετείται προσωρινά σε ένα ή περισσότερα σχολεία όπου και θα διδάσκει. Η οριστική τοποθέτηση του νεοδιόριστου σε οργανική θέση γίνεται με τη διαδικασία των μεταθέσεων που αρχίζει τον μήνα Νοέμβριο με την κατάθεση των αιτήσεων και λήγει περίπου τον Μάιο.
Γι’ αυτό πρέπει το Νοέμβριο απαραίτητα (είτε επιθυμείς να παραμείνεις στην περιοχή που διορίστηκες είτε επιθυμείς να μετατεθείς σε άλλη περιοχή) να συμπληρώσεις το έντυπο της μετάθεσης γράφοντας στο πάνω μέρος του με κόκκινα κεφαλαία γράμματα «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ».
Όποιος δεν συμπληρώσει το έντυπο της μετάθεσης τον Νοέμβριο (δεν δηλώνονται σχολεία μόνο περιοχές μετάθεσης) τοποθετείται υποχρεωτικά από το ΠΥΣΔΕ στα κενά που μένουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων τοποθετήσεων και ενδεχομένως ως τελευταίος/α να τοποθετηθείς κάπου όπου δεν επιθυμείς.
Αναζήτησε στο αρχείο του σχολείου σου στο φάκελο Φ.11.2 και βρες την εγκύκλιο των μεταθέσεων του παρελθόντος έτους του τμήματος Γ του ΥΠΕΠΘ να ενημερωθείς για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που και να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή.

Ποια σειρά ακολουθούν οι διαδικασίες: μεταθέσεων, τοποθετήσεων αποσπάσεων;

1) Οργανικά κενά Φεβρουάριου για να γίνουν οι μεταθέσεις.
2) Μεταθέσεις – Μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών (π.χ. σύζυγοι δικαστικών λειτουργών. Αυτές οι περιπτώσεις ΔΕΝ προηγούνται στις τοποθετήσεις).
3) Τοποθετήσεις :
  α) Υπεράριθμων (προηγούνται)
  β) Μετατιθέμενων –Βελτιούμενων (από σχολεία της ίδιας περιοχής) -Διάθεση ΠΥΣΔΕ
4) Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και σε υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ (Περιφέρειες, Δ/νσεις, Γραφεία, ΥΠΕΠΘ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ)
5) Τοποθέτηση όλων των αποσπασμένων στο Νομο και των εκπαιδευτικων του Νομού που ζητούν απόσπαση σε λειτουργικά κενά του Νομού.
6) Διορισμοί
7) Τοποθέτηση Νεοδιόριστων
8) Διαθέσεις- Υπερωρίες
9) Πρόσληψη Αναπληρωτών
10) Τοποθέτηση Αναπληρωτών
11) Πρόσληψη Ωρομισθίων


Έχω πάρει μετάθεση π.χ στη Α Αθήνας. Πώς θα γίνει η τοποθέτηση μου;
Συνεξετάζονται από το ΠΥΣΔΕ βάσει των μορίων τους :
α) Οι μετατιθέμενοι από άλλους νομούς
β) Αυτοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.
γ) Οι νεοδιόριστοι για να πάρουν οριστική τοποθέτηση.
δ) Όσοι ζητούν βελτίωση θέσης.

Στο σύνολο των μορίων υπολογίζονται
α) Μόρια δυσμενών συνθηκών
β) Μόρια συνολικής υπηρεσίας
γ) Μόρια γάμου και παιδιών
δ) Μόρια εντοπιότητας. Η εντοπιότητα υπολογίζεται όταν ζητείται τοποθέτηση στο Δήμο που έχει εντοπιότητα ο εκπαιδευτικός.
ε) Μόρια συνυπηρέτησης. Η συνυπηρέτηση υπολογίζεται όταν ζητείται τοποθέτηση στο Δήμο που εργάζεται ο/η σύζυγος

Χρήσιμες οδηγίες: Αν δεν έχεις σοβαρούς οικογενειακούς ή άλλους προσωπικούς λόγους προτίμησε προσωρινή τοποθέτηση σε σχολείο με πολλά μόρια. Τα μόρια αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην οριστική τοποθέτηση σου ή τη μετάθεση σου.

- Όταν παρουσιασθείς στον Δ/ντή του σχολείου σου να κάνεις Πράξη Ανάληψης Υπηρεσίας και να πάρεις επικυρωμένα αντίγραφα.
- Μην ξεχάσεις να κάνεις αίτηση μετάθεσης-οριστικής τοποθέτησης το Νοέμβριο και να ζητάς να ενημερώνεσαι από τις εγκυκλίους που έρχονται στο Σχολείο σου, που είναι τοποθετημένες σε ειδικό φάκελο με τον τίτλο «Ενημέρωση συναδέλφων».
- Να ζητήσεις να ενημερωθείς για τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις σου και πρωτίστως τα δικαιώματά σου από τον Δ/ντη του σχολείου σου, σε περίπτωση που δεν το πράξει ο ίδιος, αν και είναι υποχρεωμένος.
- Να ανοίξεις και να διατηρείς ένα Ατομικό Φάκελο στο σπίτι σου όπου θα τοποθετείς οποιοδήποτε έγγραφο σε αφορά (αντίγραφο πτυχίου, διοριστηρίου, προϋπηρεσίες, πράξεις ανάληψης υπηρεσίας από τα σχολεία που θα περάσεις ή έχεις ήδη περάσει, βεβαιώσεις σεμιναρίων, πιστοποιήσεις, χορήγηση ΜΚ κ.λπ)
- Σχετικά με τη μισθοδοσία σου να ζητήσεις αμέσως να δεις τον εκκαθαριστή του σχολείου σου (ο οικονομικός προϊστάμενος του σχολείου σου είναι ο Δντης) και να ενημερωθείς σχετικά με το καθεστώς αποζημίωσής σου, ασφάλισής σου (παλαιός – νέος ασφαλισμένος), αναγνώριση προϋπηρεσίας ως συντάξιμης, ανακεφαλαίωση ενσήμων σε περίπτωση ΙΚΑ κλπ. Δες παρακάτω «Μισθολογικά».

Σημαντικό:
Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών που έχουν συζύγους στρατιωτικούς συζύγων στρατιωτικών

Το άρθρο 21 του Ν.2946/2001 προβλέπει ότι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ., που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ε.Δ., ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ) και του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ), επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους. Η παράγραφος 3 προβλέπει για κοινωνικούς λόγους προστασίας του θεσμού της οικογένειας, ότι οι διατάξεις του παραπάνω άρθρου εφαρμόζονται και στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμίδας.

Άρθρο 21 (Ν.2946/2001)
1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο (η) σύζυγός τους.
2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.

 

Δ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
(Υπαλληλικός Κώδικας ν.2683/99 άρθρο 40)

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του ΠΥΣΔΕ.
Οι δόκιμοι υπάλληλοι παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα εισαγωγικής εκπ/σης .
Μέσα σε τρεις μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας το ΠΥΣΔΕ υποχρεούται να αποφασίσει αν ο δόκιμος υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση. Για το σκοπό αυτό συνεκτιμά τα προσόντα του υπάλληλου όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού μητρώου.
Ο υπάλληλος που κρίνεται κατάλληλος για μονιμοποίηση μονιμοποιείται.
Ο υπάλληλος που κρίνεται ακατάλληλος απολύεται.
Με το νέο κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων. Ειδικότερα, η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. πειθαρχική ποινή, πειθαρχική εκκρεμότητα και δυσμενής έκθεση αξιολόγησης), οπότε για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

 

Ε. ΑΔΕΙΕΣ (Bάσει του Νέου Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα)


Mε τις νέες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι υπάλληλοι που επιθυμούν κανονική άδεια από την υπηρεσία τους και οι έχοντες οικογενειακές υποχρεώσεις. Aντίθετα, σκληραίνει το καθεστώς χορήγησης αναρρωτικών αδειών.
Νέες διατάξεις για τη χορήγηση κανονικών, ειδικών και αναρρωτικών αδειών. Σύμφωνα με αυτές, η χορήγηση κανονικής άδειας αρχίζει δύο μήνες μετά τον διορισμό, επεκτείνεται στο Δημόσιο η ειδική άδεια για χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πληρώνεται μέρος της άδειας για την ανατροφή του παιδιού, ενώ για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας μακράς διάρκειας θα απαιτείται πλέον αναλυτική ιατρική έκθεση ("ΕΘΝΟΣ", 12/2005)
Συγκεκριμένα:
Oι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές δύο μήνες μετά τον διορισμό τους. H άδεια που δικαιούνται οι υπάλληλοι ορίζεται σε δύο μέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι με τη συμπλήρωση ενός έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας.

Eιδικές άδειες χορηγούνται στους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε ομαδική αιμοληψία αλλά και σε αυτούς που χειρίζονται για πολλές ώρες ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση ομαδικής αιμοληψίας δικαιούται ειδικής άδειας, με πλήρεις αποδοχές, δύο ημερών.
Παράλληλα, επεκτείνεται στο Δημόσιο η ειδική άδεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία ισχύει για τους υπαλλήλους των ΔOY. Tο άρθρο 50, παρ. 5, με σαφήνεια αναφέρει: «Yπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών μίας ημέρας ανά δίμηνο. H άδεια εξαντλείται υποχρεωτικά μέσα στο δίμηνο το οποίο αφορά. Eφόσον η άδεια αυτή δεν εξαντληθεί στο διάστημα αυτό, ούτε μεταφέρεται ούτε αποζημίωση καταβάλλεται στον υπάλληλο».

O νέος κώδικας παρέχει επιπλέον διευκολύνσεις στους υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα:
H προβλεπόμενη άδεια άνευ αποδοχών που χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών χορηγείται μετά πλήρων αποδοχών για τους τρεις πρώτους μήνες της στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω.
Στην περίπτωση γέννησης 4ου παιδιού το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για ακόμα δύο έτη. Tο δικαίωμα αυτό ασκείται εναλλακτικά και από τον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα, είτε αυτή απασχολείται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ [1].

21. Είδη αδειών, τόσο με αποδοχές όσο και χωρίς αποδοχές, που σχετίζονται με τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και σταδιοδρομίας. Περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται. Σχετικοί νομικοί φορείς. Παρακαλούμε να επισυνάψετε ένα αντίγραφο από κάθε νομικό κείμενο.
• Άδεια μητρότητας [δείτε παρακάτω Αριθ. 23].
• Άδεια θηλασμού και φροντίδας νηπίου/παιδιού [δείτε παρακάτω Αριθ. 25]
• Γονική άδεια για ανατροφή παιδιού [δείτε παρακάτω Αριθ. 24]
• Άδεια άνευ αποδοχών για ασθένεια εξαρτημένων μελών της οικογένειας [δείτε παρακάτω Αριθ. 27]
• Γονική άδεια για επίσκεψη στο σχολείο [Άρθρο9, Νόμος 1483/1984; Άρθρο53(5), Νόμος 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), Άρθρο6, Διάταγμα 193/1988]. Χρήστες: Ι) Ιδιωτικός τομέας: μόνο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, γονείς παιδιών που γεννήθηκαν μέσα σε γάμο ή έξω από αυτόν ή υιοθετήθηκαν κάτω των 16 ετών, ανεξάρτητα από μέγεθος υποχρέωσης ή υπηρεσίας[2], ΙΙ) Δημόσιες Υπηρεσίες: γονείς παιδιών που παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο ή το γυμνάσιο [3]. Ωστόσο, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση που θα όριζε τους όρους εφαρμογής του, η διάταξη του Άρθρου 6 του Διατάγματος 193/1988 που επέκτεινε στις δημόσιες υπηρεσίες τη διάταξη του Άρθρου 9 του Νόμου 1483/1984 ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, προς το παρόν. Διάρκεια: μερικές ώρες ή ολόκληρη την εργάσιμη ημέρα, μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο. Άδεια με αποδοχές. Η περίοδος απουσίας θεωρείται ως χρόνος εργασίας για οποιονδήποτε λόγο.
• Άδεια με αποδοχές για παιδιά που υποφέρουν από ασθένειες και απαιτείται τακτική μετάγγιση αίματος ή χρειάζεται περιοδική νοσοκομειακή περίθαλψη [Άρθρο50 του Νόμου 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας)]. Ειδική άδεια με αποδοχές μέχρι 22 εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο.
22. Γονικές άδειες: Έχει μεταφερθεί πλήρως στη χώρα σας η Οδηγία της Ε.Ε. που σχετίζεται με τις γονικές άδειες;
Στην Ελλάδα, η γονική άδεια άρχισε να χορηγείται για πρώτη φορά το 1984[4] σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα με τουλάχιστον 100 εργαζόμενους και, αργότερα, το 1988, επεκτάθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες[5]. Το 1993, η γονική άδεια επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και σε δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες με τουλάχιστον 50 εργαζόμενους[6]. Από το 1998[7], καταργήθηκαν οι προϋποθέσεις που αφορούσαν το μέγεθος της επιχείρησης ή της δημόσιας υπηρεσίας, σε πλήρη εναρμόνιση με την οδηγία 96/34/EC.
23. Για τη νομοθεσία της χώρας σας τη σχετική με την άδεια μητρότητας (όπως απαιτείται στην Οδηγία 92/85/EC):
23.1 - Ποιό είναι το νομικό σώμα που τη συνοψίζει;
Tο Άρθρο52 του Νόμου 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), οι Συλλογικές Συμβάσεις που αφορούν τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, το Άρθρο 12(1) του Νόμου 1469/1984, το Άρθρο8,11 Διάταγμα 176/1997 που εφαρμόζει την Οδηγία 92/85.
23.2 - Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Εγκυμοσύνη και γέννηση παιδιού. Υιοθεσία.
23.3 - Πρόσωπα που τη δικαιούνται και προϋποθέσεις.
Γυναίκες που απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από διάρκεια προϋπηρεσίας.
23.4 - Διάρκεια άδειας. Υπάρχει υποχρεωτική περίοδος;
Δημόσιες υπηρεσίες: 5 ημερολογιακοί μήνες (2 πριν, 3 μετά τη λοχεία). Σε περίπτωση υιοθεσίας, 3 ημερολογιακοί μήνες στην περίοδο των πρώτων έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας. Ιδιωτικός τομέας: 16 ημερολογιακές εβδομάδες (8 πριν, 8 μετά τη λοχεία), δηλαδή 112 ημέρες. Και στους δύο τομείς, η άδεια για την προαναφερομένη περίοδο είναι υποχρεωτική.
Πιο ευνοϊκές διατάξεις: Τράπεζες: 2 επιπλέον εβδομάδες από την 1.1.1997 (συλλογική σύμβαση 1997-1998 της ΟΤΟΕ). Δημόσιοι υπάλληλοι: ειδική πρόσθετη άδεια εγκυμοσύνης, εάν απαιτείται ειδική ιατρική θεραπευτική αγωγή στο σπίτι για μια περίοδο που ξεπερνά τη διάρκεια της κανονικής άδειας με αποδοχές για ασθένεια[8].
23.5 - Μπορεί ο εργοδότης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα; Αν ναι, υπό ποίους όρους;
Ο εργοδότης δεν μπορεί να περιορίσει αυτό το δικαίωμα.
23.6 - Οικονομικές επιπτώσεις στον μισθό του εργαζομένου.
Δημόσιος τομέας: πλήρεις αποδοχές. Πληρώνονται τελικά επιδόματα λοχείας και μητρότητας στους εργαζομένους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου[9] για την ίδια περίοδο από τα υποχρεωτικά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και αφαιρούνται από την αμοιβή, εάν η κάλυψη χρηματοδοτείται και από τις συνεισφορές που πληρώνει αυτό το νομικό πρόσωπο[10]. Ιδιωτικός τομέας: σε περίπτωση απασχόλησης τουλάχιστον ενός έτους με τον ίδιο εργοδότη: αμοιβή ενός μηνός. Αλλιώς, αμοιβή ενός δεκαπενθημέρου. Ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει από αυτό οποιαδήποτε ποσά έχει λάβει [ο εργαζόμενος] από το υποχρεωτικό πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης, για την ίδια περίοδο, για απώλεια μισθών (π.χ. επιδόματα μητρότητας ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, δείτε παρακάτω 29).
23.7 Κανονισμός μέσα στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Επίδομα μητρότητας της κοινωνικής ασφάλισης [11]: Αυτό το επίδομα πληρώνεται από τα υποχρεωτικά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης σε όλη τη διάρκεια της άδειας μητρότητας στις γυναίκες που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου. Προϋπόθεση διάρκειας απασχόλησης για το ΙΚΑ[12]: τουλάχιστον 200 εργάσιμες ημέρες μέσα στα τελευταία 2 χρόνια πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία λοχείας[13]. Το ποσό που πληρώνει το ΙΚΑ είναι ίσο με το 50% της μέσης αμοιβής των τελευταίων 30 ημερών απασχόλησης στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύν 10% αυτού για κάθε εξαρτημένο μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ[14] χορηγεί ένα επίδομα ίσο με τη διαφορά ανάμεσα στο επίδομα του ΙΚΑ και στην πραγματική απώλεια μισθού στη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Επίδομα μητρότητας της κοινωνικής πρόνοιας[15]: Αυτό το επίδομα χορηγείται από το Κράτος στις εγκύους γυναίκες που δεν δικαιούνται επίδομα κοινωνικής ασφάλισης ή που δεν έχουν τα μέσα για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Έλεγχος οικονομικής κατάστασης. Το ποσό του είναι πολύ χαμηλό: 150.000 δραχμές (75.000 για 6 εβδομάδες πριν από τη λοχεία, συν 75.000 για 6 εβδομάδες μετά από αυτή (περίπου 475 ευρώ, ποσό λίγο μεγαλύτερο από τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό).
23.8 Ποιός φέρει το βάρος του οικονομικού κόστους και των πληρωμών της κοινωνικής ασφάλισης;
Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, οι συνεισφορές για την ασφάλιση εργοδότη και εργαζομένου αφαιρούνται από την αμοιβή.
23.9 Νομική μεταχείριση της μητρότητας όσον αφορά τις απολύσεις και την ακύρωση των συμβάσεων.
α) Νομικοί κανόνες που τα συνοψίζουν.
Άρθρο10 του Διατάγματος 176/1997 που εφαρμόζει την Οδηγία 92/85/EC, Άρθρο15 του Νόμου 1483/84.
β) Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας που απαγορεύει τις απολύσεις ή τη ακύρωση της σύμβασης σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή μητρότητας; Παρακαλούμε να τον περιγράψετε με συντομία.
Σύμφωνα με τις συνδυασμένες προαναφερόμενες διατάξεις, η απόλυση: Ι) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ΙΙ) μέσα στο έτος που ακολουθεί τη λοχεία ή ΙΙΙ) αργότερα, στη διάρκεια απουσίας που οφείλεται σε ασθένεια που έχει προκληθεί από εγκυμοσύνη ή λοχεία, απαγορεύεται και δεν έχει απολύτως καμιά ισχύ και εγκυρότητα, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ακύρωση πρέπει να αιτιολογηθεί δεόντως γραπτά και να υποβληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας (αλλιώς δεν έχει ισχύ και εγκυρότητα, όποιος και αν είναι ο σοβαρός λόγος που επικαλείται ο εργοδότης, όπως εξηγείται νομολογικά από τη διάταξη του Άρθρου 10(2) του Διατάγματος 176/1997). Η μείωση της παραγωγής λόγω εγκυμοσύνης δεν αποτελεί τέτοιο λόγο. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομολογία, η ευθύνη του εργοδότη είναι μη-αμφισβητούμενη (δεν υπάρχει υποχρέωση να πληροφορήσει τον εργοδότη, ο οποίος είναι υπεύθυνος ακόμη και εάν αγνοούσε την εγκυμοσύνη).
Η απασχόληση διατηρείται στη διάρκεια των αδειών και θεωρείται περίοδος υπηρεσίας για οποιονδήποτε λόγο.
24. Υπάρχει συγκεκριμένη και διαφοροποιημένη γονική άδεια σε σχέση με τη γέννηση ή τη φροντίδα του παιδιού;
24.1 Ποιο είναι το νομικό σώμα που τη συνοψίζει;
Το Άρθρο5 του Νόμου 1483/1984 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο25 του Νόμου 2639/1998, Άρθρο6 του Νόμου 1483/84, Άρθρο53 (1) σε συνδυασμό με το Άρθρο51(2) του Νόμου 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), Άρθρο3 του Διατάγματος 193/1988.
24.2 Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Φροντίδα παιδιών που γεννήθηκαν μέσα ή έξω από γάμο ή υιοθετήθηκαν. Δημόσιες υπηρεσίες: παιδιά κάτω των 6 χρόνων. Δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες και ιδιωτικός τομέας: παιδιά κάτω των 3,5 χρόνων. Σε όλες τις περιπτώσεις, δικαίωμα έχει το κάθε παιδί, εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχει περάσει ένας χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη από το τέλος της προηγούμενης γονικής άδειας [Άρθρο5(3) του Νόμου 1483/84].
24.3 Διάρκεια της άδειας.
Μετά την άδεια μητρότητας: Ι) δημόσιες υπηρεσίες: μέχρι 2 χρόνια για κάθε γονέα, ΙΙ) δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες και ιδιωτικός τομέας: μέχρι 3,5 μήνες για κάθε γονέα.
24.4. Είναι υποχρεωτική; Εάν όχι, και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας σας, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική;
Δημόσιες υπηρεσίες: παραχωρείται υποχρεωτικά εάν ζητηθεί. Δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες και ιδιωτικός τομέας: υποχρεωτική για τον εργοδότη. Ωστόσο, παραχωρείται στη βάση της προτεραιότητας των αιτήσεων εκείνων που απασχολούνται στην εταιρία για κάθε ημερολογιακό έτος.
24.5 Δικαιούμενα πρόσωπα και συνθήκες.
Τη δικαιούνται οι γονείς που εργάζονται έξω από το σπίτι τους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Δημόσια υπηρεσία: μπορεί να ληφθεί συνεχώς ή διακεκομμένα. Η περίοδος απουσίας δεν θεωρείται περίοδος απασχόλησης[16]. Αντίθετα από το προηγούμενο καθεστώς[17] που παρείχε το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη υπό τον όρο ότι οι συνεισφορές θα πληρώνονται από τον δημόσιο υπάλληλο, δεν υπάρχει τέτοια διάταξη στον πρόσφατο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Υπάρχει δικαίωμα να ξαναγυρίσει στην ίδια θέση, εκτός από την περίπτωση νόμιμης μετάθεσης. Η διακοπή της απασχόλησης εξαιτίας της άσκησης του δικαιώματος στη γονική άδεια δεν έχει ισχύ και εγκυρότητα[18].
Δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες και ιδιωτικός τομέας: προϋπόθεση: τουλάχιστον ένας χρόνος προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Σε περίπτωση χωρισμού ή διαζυγίου ή χηρείας ή παιδιού που γεννήθηκε εκτός γάμου, δικαιούται τη γονική άδεια εκείνος ο γονιός που έχει την κηδεμονία του παιδιού. Έχει δικαίωμα να ξαναγυρίσει στην ίδια ή σε παρόμοια, αλλά όχι σε κατώτερη, θέση. Η περίοδος απουσίας είναι περίοδος απασχόλησης για οποιονδήποτε λόγο. Η διακοπή της απασχόλησης λόγω της άσκησης του δικαιώματος της γονικής άδειας δεν έχει και εγκυρότητα.
24.6 Μπορεί να μεταβιβαστεί; Υπό ποιες συνθήκες;
Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να επισωρευτεί στον ένα γονέα.
24.7 Μπορεί ο εργοδότης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα; Αν ναι, υπό ποιους όρους;
Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να περιοριστεί από τον εργοδότη. Στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί μόνο να δοθεί αργότερα από το χρόνο για τον οποίο ζητήθηκε, σε περίπτωση που υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις στην ίδια επιχείρηση (δείτε ανωτέρω το 24.4).
24.8 - Επιπτώσεις στο μισθό του εργαζόμενου.
Χωρίς αποδοχές.
24.9 - Κανονισμός μέσα στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα κρατικής πρόνοιας.
Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παροχή από την κοινωνική ασφάλιση που να αντικαθιστά την απώλεια μισθού ακόμη και κατά ένα μέρος.
24.10 Ποιος φέρει το βάρος του οικονομικού κόστους και των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης;
Ιδιωτικός τομέας: οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης τόσο τις δικές τους όσο και του εργοδότη για να διατηρήσουν την ασφαλιστική κάλυψη. Σε αυτή την περίπτωση, η περίοδος απουσίας λαμβάνεται υπ' όψη όσον αφορά το δικαίωμα στη σύνταξη και τον υπολογισμό του ποσού της (Άρθρο6 του Νόμου 1483/84). Δημόσιες υπηρεσίες: Δείτε ανωτέρω 24.5.
25. Άδεια θηλασμού.
25.1 Πώς ορίζεται και ποιο είναι το νομικό σώμα που τη συνοψίζει;
Στο άρθρο 2(γ) του Διατάγματος 176/1997, το οποίο εφαρμόζει την Οδηγία 92/85/EC και μόνο για το σκοπό του αντικειμένου της, μια γυναίκα που θηλάζει ορίζεται ότι είναι εκείνη που έχει πληροφορήσει τον εργοδότη της σχετικά και για μια περίοδο ενός έτους μετά τη λοχεία. Ωστόσο, οι όροι για το δικαίωμα του θηλασμού και της άδειας για τη φροντίδα του βρέφους/παιδιού δεν είναι οι ίδιοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.
Νομικές διατάξεις: Άρθρο53 του Νόμου 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), Άρθρο9 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του 1993, Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζών και των δημόσιων οργανισμών.
25.2 Με ποιές προϋποθέσεις;
Ι) Δημόσιες υπηρεσίες: μέριμνα για τα παιδιά κάτω από 4 ετών, ΙΙ) ιδιωτικός τομέας: μέριμνα για τα παιδιά κάτω από 2 ετών.
25.3 Χρονική διάρκεια της άδειας.
Ι) Δημόσιες υπηρεσίες: δύο ώρες λιγότερες την ημέρα για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, μία ώρα για τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών. Σε περίπτωση που η μητέρα δημόσιος υπάλληλος δεν κάνει χρήση των προαναφερομένων μειωμένων ωρών εργασίας, δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές[19]. ΙΙ) Ιδιωτικός τομέας: μία ώρα λιγότερη την ημέρα για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά μπορεί να συμφωνηθεί με τον εργοδότη να παίρνει δύο ώρες για το πρώτο έτος.
25.4 Δικαιούμενα πρόσωπα και όροι.
ΙΙ) Δημόσιες υπηρεσίες: οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν δικαιούνται εάν ο σύζυγός τους (δημόσιος υπάλληλος) βρίσκεται σε γονική άδεια. ΙΙ) Δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες και ιδιωτικός τομέας: η μητέρα, αλλά ο εργαζόμενος πατέρας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, εάν εκείνη δεν τη χρησιμοποιήσει.
25.5. Μπορεί ο εργοδότης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα; Αν ναι, υπό ποιές συνθήκες;
Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να περιοριστεί από τον εργοδότη. Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, η μείωση των ωρών είναι ανάλογη με τις ημερήσιες ώρες εργασίας τους.
25.6 Οικονομική επίπτωση στο μισθό του εργαζόμενου.
Καμμία μείωση αμοιβής.
25.7. Ρύθμιση με την κοινωνική ασφάλιση ή το σύστημα κρατικής πρόνοιας.
Καμμία απώλεια δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης.
25.8. Ποιός φέρει το βάρος του οικονομικού κόστους και των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης;
Δεν υπάρχει οικονομικό κόστος. Οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση πληρώνονται όπως συνήθως.
25.9 Στο τέλος της περιόδου θηλασμού, υποχρεώνεται η εργαζόμενη να ειδοποιεί τον εργοδότη της εκ των προτέρων;
Δεν υπάρχει τέτοια ρητή διάταξη. Μια τέτοια υποχρέωση θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στη γενική αρχή της καλής πίστης.
26. Υπάρχει επιλογή, στη χώρα σας, να μειωθούν οι ώρες εργασίας για λόγους φροντίδας της οικογένειας;
26.1 Ποιό είναι το νομικό σώμα που τη συνοψίζει;
Το Άρθρο8 του Νόμου 1483/84, το Άρθρο5 του Διατάγματος 193/1988.
26.2 Υπό ποιές προϋποθέσεις; (φροντίδα παιδιού, σχέση συγγένειας εξ αίματος ή σχέση εξ αγχιστείας, άλλες κλπ.).
Φροντίδα παιδιών που έχουν νοητική ή φυσική αναπηρία και έχουν γεννηθεί μέσα σε γάμο ή έξω από γάμο ή έχουν υιοθετηθεί ανεξάρτητα από ηλικία.
26.3 Διάρκεια χρόνου.
Μια ώρα λιγότερη την ημέρα, όσο διαρκεί η αναπηρία.
26.4 Δικαιούμενα πρόσωπα και όροι.
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους. Η αναπηρία και ο πιο κατάλληλος γονιός για τη φροντίδα του παιδιού πιστοποιούνται ιατρικά.
26.5 Είναι αυτό προσωπικό δικαίωμα ή μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτα πρόσωπα;
Αυτό είναι προσωπικό δικαίωμα.
26.6 Μπορεί ο εργοδότης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα; Εάν ναι, υπό ποιές συνθήκες;
Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να περιοριστεί από τον εργοδότη.
26.7 Οικονομικές επιπτώσεις στον μισθό του εργαζομένου.
Άνευ αποδοχών.
26.8 Ρύθμιση μέσα στην κοινωνική ασφάλιση ή στο σύστημα κρατικής πρόνοιας.
Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής ασφάλισης που θα αντικαταστήσει την απώλεια μισθού ακόμη και κατά ένα μέρος.
26.9 Ποιός φέρει το βάρος του οικονομικού κόστους και των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης;
Οι εργαζόμενοι.
26.10 Είναι υποχρεωτικό να ζητηθεί η άδεια ή είναι αρκετή η επίσημη ειδοποίηση;
Είναι υποχρεωτικό να ζητηθεί η άδεια.
26.11 Στο τέλος της περιόδου του μειωμένου χρόνου εργασίας, είναι ο εργαζόμενος υποχρεωμένος να το γνωρίσει στον εργοδότη εκ των προτέρων;
Δεν υπάρχει τέτοια ρητή διάταξη. Μια τέτοια υποχρέωση θα μπορούσε να στηριχθεί μόνο στη γενική αρχή της καλής πίστης.
Σχόλιο: Στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον θηλασμό και τη φροντίδα του βρέφους/παιδιού που ήδη αναφέρθηκαν (δείτε ανωτέρω Αριθ. 25) και τις μειωμένες ώρες εργασίας που προαναφέρονται, δεν υπάρχουν άλλες νομικές διατάξεις που να θεμελιώνουν δικαίωμα σε μειωμένες ώρες εργασίας για λόγους φροντίδας της οικογένειας. Φυσικά, μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να συμφωνηθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες ως μια (περισσότερο ή λιγότερο προσωρινή) συμφωνία μερικής απασχόλησης [δείτε παραπάνω 13].
27. Υπάρχει άδεια χωρίς αποδοχές για οικογενειακούς λόγους στη χώρα σας;
Εκτός από τη γονική άδεια που ήδη αναφέρθηκε (δείτε παραπάνω τους Αριθμούς 22 και 24), άδεια χωρίς αποδοχές για ασθένεια εξαρτημένων μελών της οικογένειας προβλέπεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, στις δημόσιες υπηρεσίες παρέχεται άδεια χωρίς αποδοχές διάρκειας μέχρι 2 έτη σε περίπτωση σοβαρών προσωπικών λόγων [Άρθρο51 (2) του Νόμου 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας)]. Ωστόσο, στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει τέτοια διάταξη.
27.1 Ποιό είναι το νομικό σώμα που τη συνοψίζει;
Το Άρθρο7 του Νόμου 1483/1984, το Διάταγμα 193/1988.
27.2 Υπό ποιές προϋποθέσεις; (παιδική φροντίδα, συγγενείς εξ αίματος ή συγγενείς εξ αγχιστείας, άλλες κλπ.).
α) Παιδιά που γεννήθηκαν μέσα σε γάμο ή εκτός γάμου ή υιοθετήθηκαν, ηλικίας κάτω των 16 ετών –χωρίς όριο ηλικίας αν χρειάζονται ειδική φροντίδα εξαιτίας σοβαρής ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας– με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται υπό την κηδεμονία του γονιού, β) Σύζυγοι που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους εξαιτίας σοβαρής ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας, γ) γονείς ή ανύπαντροι/ες αδελφοί/αδελφές που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους εξαιτίας σοβαρής ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας ή μεγάλης ηλικίας, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται υπό τη φροντίδα του εργαζόμενου και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 300 κατώτερα ημερομίσθια το έτος.
27.3 Χρονική διάρκεια.
Μέχρι 6 εργάσιμες ημέρες το έτος σε περίπτωση ασθένειας των εξαρτημένων παιδιών ή των προαναφερομένων συγγενών. Η άδεια μπορεί να είναι συνεχής ή όχι. Αυξάνεται σε 8 εργάσιμες ημέρες για κάθε ανύπαντρο εργαζόμενο γονέα ή για κάθε εργαζόμενο παντρεμένο ζευγάρι με 2 παιδιά και σε 10 ημέρες στην περίπτωση εργαζόμενων γονέων με περισσότερα από 2 παιδιά.
27.4 – Δικαιούμενα πρόσωπα και συνθήκες. Ποιά εργατικά δικαιώματα ισχύουν κατά την λήψη της άδειας;
Πρόσωπα που εργάζονται έξω από το σπίτι τους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ένας γονιός τη φορά. Μόνο πλήρους απασχόλησης. Η περίοδος απουσίας θεωρείται ως χρόνος εργασίας για οποιονδήποτε σκοπό.
27.5 Είναι αυτό προσωπικό δικαίωμα ή μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτους;
Αυτό είναι προσωπικό δικαίωμα.
27.6 Μπορεί ο εργοδότης να περιορίσει αυτό το δικαίωμα; Εάν ναι, υπό ποιές συνθήκες;
Ο εργοδότης δεν μπορεί να περιορίσει αυτό το δικαίωμα. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται στον ίδιο εργοδότη, η άδεια παρέχεται σε ένα γονιό τη φορά.
27.7 Οικονομικές επιπτώσεις στο μισθό του εργαζομένου.
Άδεια χωρίς αποδοχές.
27.8 Ρύθμιση μέσα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή κοινωνικής πρόνοιας.
Δεν παρέχεται οποιαδήποτε κοινωνική ασφάλιση για να αντικατασταθεί η απώλεια μισθού ακόμη και κατά ένα μέρος.
27.9 Ποιός φέρει το βάρος του οικονομικού κόστους και των πληρωμών της κοινωνικής ασφάλισης;
Δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό κόστος ή κόστος κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες αφού δεν καταβάλλονται μισθοί/ημερομίσθια ή εισφορές κοινωνικής αφάλισης κατά τη διάρκεια της άδειας. Ωστόσο, καθώς η περίοδος απουσίας θεωρείται χρόνος εργασίας για κάθε σκοπό, υπάρχει ένα έμμεσο κόστος που φέρουν οι εργοδότες, π.χ. στην περίπτωση αμοιβής αρχαιότητας στην υπηρεσία ή αποζημίωσης για διακοπή, δεδομένου ότι υπολογίζεται και η περίοδος απουσίας.
27.3 Είναι υποχρεωτικό να ζητηθεί η άδεια ή είναι αρκετή η επίσημη ειδοποίηση;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, αλλά πρέπει κάποιος να ζητήσει την άδεια, σύμφωνα με τις γενικές αρχές της καλής πίστης.
27.4 Διαδικασίες για την επανένταξη του εργαζόμενου στο εργατικό δυναμικό με την επάνοδό του από την άδεια.
Δεν προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες.
27.5 Λαμβάνεται υπ' όψη η περίοδος της άδειας στον υπολογισμό της αρχαιότητας στην υπηρεσία;
Ναι.
27.6 Στο τέλος της άδειας, είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να πληροφορήσει εκ των προτέρων τον εργοδότη του;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, μα πρέπει κάποιος να ζητήσει την άδεια, σύμφωνα με τις γενικές αρχές της καλής πίστης.
28. Οι συμβάσεις εργασίας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
28.1 Πώς αντικαθίστανται οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει άδεια (είτε με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές) ή μειωμένες ώρες εργασίας για οικογενειακούς λόγους;
Δεν υπάρχουν νομικοί κανόνες ή άρθρα στις συλλογικές συμβάσεις που να προβλέπουν την αντικατάσταση των εργαζομένων που έχουν άδεια για οικογενειακούς λόγους. Στην πράξη, αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη καινούργιου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με την αντικατάσταση τους από προσωπικό που ήδη απασχολείται.
28.2 Όσοι εργοδότες κανονίζουν πρόγραμμα αντικατάστασης για όσους εργαζόμενους έχουν άδεια για οικογενειακούς λόγους, λαμβάνουν κάποιου είδους επιχορήγηση και/ή απαλλαγή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης; Παρακαλούμε να αναφέρετε τις διατάξεις με λίγα λόγια.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις.
29. Υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες παροχές που να καλύπτουν οικογενειακές ανάγκες, και προέρχονται από τη σχέση εργασίας; Εάν ναι, παρακαλούμε να αναφέρετε λεπτομερώς τα εξής:
29.1 Εάν καταβάλλονται σε χρήμα ή σε είδος. Στην πρώτη περίπτωση, παρακαλούμε να αναφέρετε το ποσό και πώς αυτό σχετίζεται με τον μέσο μισθό στη χώρα σας.
29.2 Εάν καταβάλλονται σε τακτική βάση.
I. Χρηματικά επιδόματα/παροχές[20].
1) Οικογενειακά επιδόματα που πληρώνει ο εργοδότης. Ι) Δημόσιες υπηρεσίες: για τους γονείς άγαμων παιδιών κάτω από 18-19 ετών ή κάτω από 24 ετών εάν σπουδάζουν ή παιδιών οποιασδήποτε ηλικίας που είναι ανίκανα για εργασία λόγω φυσικής ή νοητικής αναπηρίας. 12.000 δραχμές για έγγαμους δημόσιους υπαλλήλους και ανύπαντρους γονείς. Επιπλέον 6.000 δραχμές για το κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά, 12.000 για το τρίτο, 16.000 για το τέταρτο και 25.000 για το πέμπτο και για κάθε επιπλέον παιδί. ΙΙ) Ιδιωτικός τομέας. Οι παροχές ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις σε ποσοστό των βασικών μισθών. Συνήθως: επίδομα γάμου: 10% του βασικού μισθού, επίδομα παιδιών: 5% του βασικού μισθού για κάθε παιδί.
2) Επίδομα για βρεφικές και νηπιακές υπηρεσίες που πληρώνει ο εργοδότης
Παρέχεται από μερικούς εργοδότες κυρίως στον δημόσιο τομέα, π.χ. τράπεζες (συλλογική σύμβαση για το 1999 της ΟΤΟΕ, 50.000 δραχμές).
3) Επίδομα παιδιού από την κοινωνική ασφάλιση: Για ανύπαντρα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ή κάτω των 22 ετών εάν σπουδάζουν. Ανεξάρτητα ηλικίας εάν είναι ανίκανα να εργαστούν. Αυτό το επίδομα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ[21] σε εργαζόμενους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου που καλύπτονται με το υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας μέσα στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα ποσού τουλάχιστον ίσου από τον εργοδότη τους. Ποσό για 1 παιδί: 2.000 δραχμές το μήνα, για 2 παιδιά: 6.000 δραχμές το μήνα, για 3 παιδιά: 13.500 δραχμές το μήνα, για 4 παιδιά: 16.400 δραχμές το μήνα, για κάθε παιδί πάνω από 4 παιδιά: 2.750 δραχμές το μήνα χωρίς κανένα περιορισμό.
4) Επιδόματα λοχείας-εγκυμοσύνης: Ι) δημόσιες υπηρεσίες: ποσό εφάπαξ 135.000 δραχμών καταβάλλεται από την Πολιτεία στις γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους ή συζύγους ανδρών δημοσίων υπαλλήλων για το κόστος της ιατροφαρμακευτικής μέριμνας και νοσηλείας στη διάρκεια της λοχείας. ΙΙ) ιδιωτικός τομέας: ένα ποσό εφάπαξ καταβάλλεται από τα υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στις γυναίκες που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή έχουν συνταξιοδοτηθεί έπειτα από τέτοια απασχόληση και στις συζύγους των ανδρών που απασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη ως ανωτέρω με διάφορες προϋποθέσεις (π.χ. διάρκεια απασχόλησης). Αυτό το επίδομα που καταβάλλεται από το ΙΚΑ είναι ίσο με 30 κατώτερα ημερομίσθια.
5) Επίδομα κοινωνικής ασφάλισης για ανάπηρα ή απροσάρμοστα παιδιά
Πλήρης κάλυψη του κόστους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, νοσηλείας και μέριμνας σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και άλλα ιδρύματα ή άσυλα για τους ανηλίκους και για τα πρόσωπα που καλύπτονται από τα υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.
6) Επίδομα κοινωνικής ασφάλισης στους παραπληγικούς και στους τετραπληγικούς
Οι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι που καλύπτονται από υποχρεωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τα μέλη των οικογενειών τους που είναι ανίκανα να εργαστούν λόγω παραπληγίας ή τετραπληγίας ή άλλης νόσου που δημιουργεί την ίδια ανικανότητα. Δεν υπάρχει όριο οικονομικής κατάστασης. Ποσό: 20 βασικά ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
7) Επίδομα κοινωνικής ασφάλισης για πλήρη ανικανότητα ή επίδομα φροντίδας από τρίτο πρόσωπο
Πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας ή σύνταξη επιζώντος και χρειάζονται διαρκή φροντίδα από ένα άλλο πρόσωπο. Δεν υπάρχει όριο οικονομικής κατάστασης. Αύξηση της σύνταξης κατά 50%.
II. Υπηρεσίες:
Υποχρέωση να κατασκευαστούν βρεφονηπιακοί σταθμοί: όταν οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, που απασχολούν τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, κατασκευάζουν νέα κτίρια, πρέπει να προβλέψουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά του προσωπικού τους.
 [1] Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σε σχέση με την μέριμνα στην Ελλάδα, δείτε το “Μέριμνα στην Ευρώπη”, Κοινή Έκθεση των δικτύων των ειδημόνων “Φύλο και Απασχόληση” και “Φύλο και Δίκαιο”, Μονάδα Ίσων Ευκαιριών, Γενική Διεύθυνση V της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 1998, και το νομικό μέρος της σχετικής Ελληνικής Έκθεσης που προετοίμασε η Σοφία Σπηλιωτοπούλου με τη συνεργασία της Αθηνάς και της Παναγιώτας Πετρόγλου, Αθήνα, Ιανουάριος 1998. Από τότε, ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλές διατάξεις ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω του πρόσφατου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Νόμος 2683/1999).
[2] Άρθρο 9, Νόμος 1483/1984.
[3] Άρθρο 53 (5), Νόμος 2683/1999 (ο πρόσφατος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).
[4] Άρθρο 5, Νόμος 1483/84. Νόμος 1483/1984 που εφαρμόζει τη Σύμβαση 156 της ΔΟΕ.
[5] Άρθρο 3, Διάταγμα 193/1988.
[6] Άρθρο 9 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του 1993.
[7] Άρθρο 25, Νόμος 2639/1998, που τροποποίησε το Άρθρο 5(1), Νόμος 1483/84, και Άρθρο 53 (1), Νόμος 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).
[8] Άρθρο 52(3), Νόμος 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).
[9] Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται π.χ. τα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, οι οργανισμοί κοινωνικών ασφαλίσεων κλπ.
[10] Άρθρο 53(5), Νόμος 2683/1999.
[11] Άρθρο 40, Νόμος 1539/1985, όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 9 (2), Νόμος 2224/1994.
[12] IKA ("Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων"): το κύριο (υποχρεωτικό και με συνεισφορές) πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης για εργαζόμενους που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου σε έναν εργοδότη και για τις οικογένειές τους.
[13] Άρθρο 39, Νόμος 1846/1951.
[14] ΟΑΕΔ ("Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού").
[15] Διάταγμα 57/1973, Υπουργικές Αποφάσεις.
[16] Άρθρο 51(5), Νόμος 2683/1999 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).
[17] Άρθρο 3(3), Διάταγμα 193/1988.
[18] Άρθρο 5(1), Νόμος 1483/1984 που ισχύει και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα.
[19] Άρθρο 53(2), Νόμος 2683/1999.
[20] Στις 15 Ιανουαρίου 2000, το ένα Ευρώ ήταν ίσο με 340 δραχμές. Το βασικό ημερομίσθιο των εργατών που καθορίστηκε από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 1998 για το δεύτερο εξάμηνο του 1999 ήταν 6.703 δραχμές.
[21] ΟΑΕΔ: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

(Ν.2683/1999 άρθρα 48-60)

Κανονική άδεια με αποδοχές μέχρι 10 εργάσιμες μέρες κατ’ έτος «εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης». (άρθρο 48 παρ3 του 2683).
Ειδικές άδειες με αποδοχές (άρθρο 50 του 2683): Για γάμο 5 εργάσιμες μέρες. Σε περίπτωση θανάτου συγγενούς έως και Βου βαθμού 3 εργάσιμες μέρες. Από 1-3 μέρες για εκλογές ή συμμετοχή σε δίκη. Υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν τέκνα που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας έως 22 μέρες το χρόνο.
Άδειες χωρίς αποδοχές (άρθρο 51 του 2683): Μέχρι 1 μήνα το έτος αν οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους (π.χ. για ανατροφή παιδιού μέχρι 6 ετών) χορηγείται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, άδεια συνολικής διάρκειας μέχρι 2 ετών.
Άδεια Μητρότητας με πλήρεις αποδοχές (άρθρο 51 του 2683): 2 μήνες πριν και 3 μετά τον τοκετό. Σε κυοφορούσες που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές.
Σε υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο 3 μήνες εντός του πρώτου εξαμήνου περαίωσης της υιοθεσίας και εφόσον το τέκνο είναι μέχρι 6 ετών.


Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις (άρθρο 53 του 2683):
Άδεια ανατροφής 9 μήνες για μητέρες μετά από την 3μηνη άδεια της λοχείας ή εναλλακτικά μείωση ωραρίου.
Οι υπηρεσίες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους που φοιτούν στην Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση.
Αναρρωτικές άδειες (άρθρα 54,55, 56 του 2683)
Υπάλληλος που έχει συμπληρώσει 3ετή υπηρεσία δικαιούται, αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει την προηγούμενη πενταετία.
Υπάλληλος με υπηρεσία λιγότερη από 3 έτη δικαιούται, αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα τα έτη υπηρεσίας, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει μέχρι τότε.
Υπάλληλοι που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα δικαιούνται διπλάσιες άδειες από τις προηγούμενες.
Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται: α) με υπεύθυνη δήλωση ή γνωμάτευση γιατρού έως 2 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 4 μέρες κατ’ έτος. β) με γνωμάτευση γιατρού έως 3 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 6 μέρες κατ’ έτος. γ) με γνωμάτευση διευθυντή κλινικής δημοσίου 5 μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερες από 10 μέρες κατ’ έτος.
Το σύνολο των παραπάνω βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών (α), (β) και (γ) δεν μπορεί να υπερβεί τις 10 μέρες το έτος.
Άδεια πέραν των 10 ημερών κατ’ έτος χορηγείται μετά από γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής με εξαίρεση αν χορηγείται βάσει κοινής γνωμάτευσης διευθυντή κλινικής δημοσίου και ενός γιατρού του ίδιου νοσοκομείου.

Βάσει του Νέου Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων:

Συγκεκριμένα, ο νέος κώδικας προβλέπει:
Στην περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή. Στις ίδιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναρρωτικής με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.
O υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του ενημερώνει την Yπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα.
Aναρρωτική άδεια πέραν των 10 ημερών κατ’ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει κοινής γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά ημερών τουλάχιστον ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.
Tο αρμόδιο για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας όργανο είτε χορηγεί ολόκληρη την άδεια που προτείνει η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή ή εάν κρίνει τη γνωμάτευσή της ως αναιτιολόγητη παραπέμπει τον ενδιαφερόμενο για εξέταση στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. O ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε 10 μέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να ζητήσει με ένστασή του νέα εξέταση από την οικεία δευτεροβάθμια επιτροπή, είτε όταν η πρωτοβάθμια έχει απορρίψει εξ ολοκλήρου ή εγκρίνει λιγότερο από το ήμισυ της αναρρωτικής άδειας.
ANAPPΩTIKEΣ (Θα χρειάζεται πλήρης έκθεση του γιατρού)
Mε αναλυτική ιατρική έκθεση θα χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους η αναρρωτική άδεια μακράς διάρκειας.
ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ (Το Άρθρο 48 προβλέπει):
α) Το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας στους υπαλλήλους δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους, σε αντίθεση με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση ενός έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Η άδεια αυτή ορίζεται σε δύο ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας.
β) Η δυνατότητα προσαύξησης της κανονικής άδειας για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, ύστερα από έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ: Στο άρθρο 50 προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας δύο (2) ημερών, με πλήρεις αποδοχές, στις περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ: Ειδικότερα, αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα χορήγησης της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών και στον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών.
Για τις μητέρες που είναι άγαμες ή χήρες ή με αναπηρία 67% και άνω, προσαυξάνεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.
Αμείβονται οι τρεις πρώτοι μήνες της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών στους πολύτεκνους και τρίτεκνους γονείς. (Στις λοιπές περιπτώσεις η άδεια ανατροφής είναι χωρίς αποδοχές).
Για κάθε παιδί πέραν του τρίτου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κατά δύο ακόμη μήνες.
Προβλέπεται η περαιτέρω παράταση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου εργασίας για δύο ακόμη έτη στην περίπτωση γέννησης τέταρτου τέκνου.
Παρέχονται διευκολύνσεις στη μητέρα που υιοθετεί τέκνο, προκειμένου να καταστεί ομαλή η μετάβαση στη νέα οικογενειακή της ζωή, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.

Εγγυήσεις για την αποτροπή καταχρήσεων στις αναρρωτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων
Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή, προς αποφυγή καταχρήσεων. Κατά τα ίδια διαστήματα ο υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια με υπεύθυνη δήλωσή του.
Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ΄ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και μόνον εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία επτά τουλάχιστον ημερών ή χειρουργική επέμβαση.
Αναρρωτική άδεια για ψυχική νόσο πέραν του ενός (1) μηνός δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται, ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια (άρθρο 56).
Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης (άρθρο 58 του 2683)
Για μεταπτυχιακό μέχρι 3 έτη. Για διδακτορικό μέχρι 4 έτη. Η συνολική άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης καθ’ όλη την διάρκεια υπηρεσίας του υπαλλήλου δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 έτη. Προσοχή: Άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης πέραν των 3 ετών δεν είναι συντάξιμη (ΠΔ 166/2000 ΦΕΚ /τ.Α/153/3-7-200).
Σύμφωνα με τον νέο κώδικα:
Στο άρθρο 58 επαναπροσδιορίζονται οι όροι χορήγησης της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, καθώς και το ποσοστό προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων που την λαμβάνουν. Ειδικότερα, δεν χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση, αν ο χρόνος υπηρεσίας που απομένει στον υπάλληλο μετά το πέρας της άδειας είναι μικρότερος του τετραπλασίου της χρονικής της διάρκειας. Επίσης η εν λόγω άδεια δεν χορηγείται σε δόκιμους υπαλλήλους.
Όσον αφορά την προσαύξηση των αποδοχών αυτή, προσδιορίζεται στο 20% (πριν ήταν 15%) για τη χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. Η προσαύξηση αυτή μπορεί, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, ν’ ανέλθει έως και το 40%, εάν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται μόνο εκτός της περιοχής του Δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου.
Άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους (άρθρο 59 του 2683)
Άδειες μικρής διάρκειας με αποδοχές δίνονται για: Συμμετοχή σε διαγωνισμό για λήψη υποτροφίας ή εισαγωγή στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή για επιλογή σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών. Για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό αν η συμμετοχή κρίνεται αναγκαία για την υπηρεσία.
Άδειες εξετάσεων (άρθρο 60 του 2683)
Σε μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, μεταπτυχιακούς χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές μέχρι 20 μέρες κατ’ έτος.
ΓΙΑ ΤΟ Ε.Α.Π
Δύο μέρες ανά μάθημα ή Θεματική Ενότητα για τους φοιτητές του Ε.Α.Π. ( http://www.eap.gr/ )

 


ΣΤ. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
(ν.3205/03 ΦΕΚ τ.Α αρ. 297)

Μισθολογικό κλιμάκιο (άρθρο 5)
1.Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, από κατώτερο σε ανώτερο ΜΚ ,απαιτείται υπηρεσία ως εξής:
α) Για την απονομή του αμέσως επόμενου μετά το εισαγωγικό ΜΚ υπηρεσία ενός (1) έτους στο εισαγωγικό ΜΚ.
β) Για την απονομή όλων των επόμενων ΜΚ, υπηρεσία δύο (2) ετών σε κάθε ΜΚ. (δηλ. ΜΚ παίρνουμε τα μονά έτη υπηρεσίας 1ο, 3ο, …33ο)


2. Για την, κατά την προηγούμενη παράγραφο, μισθολογική εξέλιξη λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που ορίζεται στο άρθρο 15 του νόμου αυτού.

Προϋπηρεσία ( άρθρο 15)
Για τη χορήγηση ΜΚ λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία-δεν είναι πάντα ίδια με τη συνολική εκπαιδευτική –που έχει προσφερθεί :

α) Στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

……. (αναφορά ειδικών περιπτώσεων)

ζ) Των εκπ/κών σε σχολεία της Κύπρου και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης καθώς και η προϋπηρεσία σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωση: Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας και η χορήγηση ΜΚ αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης των βεβαιώσεων προϋπηρεσίας στη Δ/νση ή το Γραφείο που υπάγεται το σχολείο σου.

Επίδομα Μεταπτυχιακών Σπουδών (άρθρο 8 § 1)
α. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος (75 ευρώ).
β. Στους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας φοίτησης (45 ευρώ).

Σημείωση: Το επίδομα αυτό καταβάλλεται αν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου. Η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση της συνάφειας (δηλ. τη Δ/νση ή το Γραφείο που υπάγεται το σχολείο σου).

Μεταπτυχιακοί τίτλοι από το Ε.Α.Π αναγνωρίζονται κανονικά [144570/ΙΒ/21-12-05/ Γεν.Γραμ. ΥΠΕΠΘ], σύμφωνα με την οποία οι εκ/κοί, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων του ΕΑΠ, δικαιούνται το επίδομα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 3205/2003.

Οικογενειακή παροχή (Άρθρο 11)
Γάμου 35 ευρώ (σύνολο 35 ευρώ)
1ο παιδί 18 ευρώ (σύνολο 53 ευρώ)
2ο παιδί 18 ευρώ (σύνολο 71 ευρώ)
3ο παιδί 47 ευρώ (σύνολο 118 ευρώ)
4ο παιδί 47 ευρώ (σύνολο 165 ευρώ)
5ο παιδί 73 ευρώ (σύνολο 238 ευρώ)
6ο παιδί 73 ευρώ (σύνολο 311 ευρώ)

1: Το επίδομα για κάθε παιδί καταβάλλεται μέχρι την 31-12 του έτους που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος αν φοιτά σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Για παιδί που φοιτά σε ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση ή Ι.Ε.Κ το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους και σύμφωνα με το οργανισμό κάθε σχολής και σε καμιά περίπτωση πέραν του 24ου έτους.

2: Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται με την κατάθεση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης στον Δ/ντή του σχολείου.

Συνοπτικά Μεταθέσεις (Μόρια), ΜΚ και Οικογενειακό Επίδομα


Ζ. ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Αμέσως μετά την ορκωμοσία η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης ζητά από τον ΟΠΑΔ Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) για κάθε νεοδιόριστο. Οι ΑΜ έρχονται σχετικά σύντομα. Αφού πάρετε τον ΑΜ πηγαίνετε στη Δ/ση Υγιεινής .

Τα βασικά δικαιολογητικά είναι:
α) Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας ή Διοριστήριο (να αναφέρεται το ΦΕΚ διορισμού ).
β) Βεβαίωση διαγραφής από προηγούμενο ταμείο.
γ) Δύο φωτογραφίες.
Αν ασφαλίζεται και προστατευόμενα μέλη χρειάζεστε επιπλέον:
α) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
β) Βεβαίωση διαγραφής από προηγούμενο ταμείο.
γ) Μια φωτογραφία για κάθε μέλος.